Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Detta gäller vid uthyrning

Uthyrning av en lägenhet i sin helhet kräver tillstånd från hyresvärden, annars finns risk för vräkning. Tillstånd krävs däremot inte för inneboende och det finns heller ingen gräns för hur många som får bo i en lägenhet.

– Du får bo med vem du vill, men om du inte bor där själv så krävs det tillstånd, säger Greger Lindberg, chef på Hyresnämnden i Malmö.
Enligt hyreslagen kan uthyrning utan tillstånd från hyresvärden i värsta fall leda till uppsägning. Uthyrning av bostadsrätter kräver på liknande sätt tillstånd från bostadsrättsföreningen. Tillståndet gäller för den specifika hyresgästen och måste förnyas varje gång en ny gäst ska bo där. Det spelar heller ingen roll om du får betalt eller ej. Lagen har ingen tidsbegränsning, även om du bara lånar ut lägenheten i några timmar åt en främling krävs tillstånd.
– Sedan är det ju en annan sak att det är svårt för hyresvärden att hinna göra något åt det om det bara gäller en kortare tid, konstaterar Greger Lindberg.
För inneboende som bara hyr en del av lägenheten krävs däremot inget tillstånd så länge man inte överlåter lägenheten helt i främmande händer.
Det är dock inte tillåtet att bedriva hotellverksamhet i en lägenhet och har man så många korttidsuthyrningar och inneboenden att det börjar påminna om hotellverksamhet kan det utgöra grund för vräkning. För Hyresnämnden i Malmö, som bland annat medlar i tvister rörande bostäder och beslutar i frågor om rätten till andrahandsuthyrning, är dock Airbnb ett okänt fenomen.
– Det är svårt för oss att veta om de där sajterna varit inblandade för de är ju inte part i målet, säger Greger Lindberg.
Gå till toppen