Malmö

JM satsar trots krisen

JM satsar på nybyggen trots det kärva läget på bostadsmarknaden.

Vitt i Västra hamnen. Arkitekt är Gert Wingårdh.illustration: jm
Projektledarna för de två byggstarter som planeras nästa år förklarar att det blir hus som sticker ut. Därför väntar de sig stort intresse för just dessa lägenheter.
Det blir ett vitt hus i väster med lägenheter för upp till 12,5 miljoner och ett svart hus i öster med lägenheter för under en miljon.
Det vita huset ska stå en bit ut på västra kajen vid Dockan och bli dubbelt så högt som bostadshusen i omgivningen, 37,5 meter fördelat på tolv våningar.
Projektchefen Mats Nilsson berättar att höghuset fanns med i detaljplanen från 2003 och kom till efter önskemål från kommunens arkitekter. De ville ha ett landmärke vid sidan av Gängtappen.
Mats Nilsson räknar med byggstart i februari nästa år. JM har ännu inte bestämt hur stor andel av lägenheterna som ska vara bokade för att den planen ska hålla. Men uppslutningen till de visningar som varit gör att företaget tror sig komma igång. I så fall blir det inflyttningsklart i oktober 2014.
Mats Nilsson säger att det även finns flera som är intresserade av att köpa den dyraste lägenheten högst upp.
Huset, som kallas Högmasten, kommer att kasta en skugga över hamnbassängen i Dockan, men enligt JM:s solstudier ska husen omkring inte påverkas.
Även om JM nu tror på höghuset, så väntar företaget med vidare bebyggelse runt Dockan. Av 1 800 planerade bostäder är 600 färdiga nu. Högmasten rymmer 39 lägenheter. Resten får vänta.
Det svarta huset på öster sticker inte bara ut på grund av sin mörka fasad. Det har en övre del med tre våningar som skjuter fem och en halv meter ut över gatan.
– Kommunen ville ha en markör som visar var Drottninggatan börjar, berättar biträdande projektledare Mattias Pålsmark.
Huset ska byggas i hörnet Drottninggatan-Hornsgatan på en tomt där det nu finns ett par verkstadsbyggnader och parkering.
Fyra arkitektkontur konkurrerade om att få rita det. Ett förslag av Juul & Frost valdes av stadsbyggnadskontoret och JM. Fasaden är svart här som på så många andra håll i staden. Men Mattias Pålsmark tycker att den ändå sticker ut eftersom det inte finns några svarta hus i de här kvarteren.
– Det är tegel som återknyter till stenstaden och svart plåt på överbyggnaden.
Här finns det alltså chans att sova och trampa omkring en bit upp över trafiken mot Centralen.
De nedersta våningarna blir butikslokaler i två plan.
Också Mattias Pålsmark tror att läget ska få köpare att slå till just här, trots att bostadsmarknaden är så kärv att JM och andra lockar med avgiftsfria månader.
Han räknar med att första etappen ska bli tillräckligt såld för att påbörjas nästa höst. Den innehåller 64 lägenheter. Sammanlagt ska det bli 117 bostadsrätter i storlekar från 37 kvadratmeter till 104. Den dyraste lägenheten blir en fyra högst upp för strax under fyra miljoner.
Gå till toppen