Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Hårdare konkurrens om kunder

”Sängmarknaden är nog överetablerad. Det är vi, Sova och Sängjätten som slåss. Men vi tar också kunder från möbelhandeln”, säger Tobias Groth som driver Kungsängens butiker i Skåne.

Tobias Groth sprättar upp ett pappersomslag och vecklar ut ett avlångt spiralsystem av ståltråd.
– Det är bonellfjädrar, förklarar Tobias Groth, häftar fast dem i en ram av furu och lägger på ett lager pocketresårer som ska bli stommen i en ny säng.
Han driver Kungsängens fem butiker i Skåne och rycker in i produktionen. Bakom affärslokalen vid Burlövs center finns både varulager och verktyg för att spika ihop enklare ramsängar. Här får personalen bygga, sälja och leverera sängar till kunderna.
– Jag ser en charm i att få jobba med hela produktionskedjan. Då kan man stå för det man säger och behöver inte skylla på leverantörer.
Företaget Kungsängen, med säte i Enköping, har expanderat kraftigt de senaste åren. Förra månaden drog dock den nye vd:n i handbromsen och varslade 24 anställda som ska sluta under hösten. Det var följden av minskad försäljning det senaste året, framför allt den gångna sommaren.
Men Tobias Groth har inga planer på att dra ned i Skåne. Han siktar på nya butiker, i centrala Malmö och i Kristianstad. Förra året slutade på ett nollresultat, i år hoppas han på plussiffror.
– Vi har en slimmad organisation och kan ta nedgångar bättre. De som säljer dyrare sängar har nog tappat mer, tror han.
Det som säljer bäst är kontinentalsängar, med dubbla madrassystem, och ställbara sängar. De traditionella ramsängarna är mindre efterfrågade.
– Utseendet betyder mycket. Sängen ska vara skön, men för många kunder är det lika viktigt att den ser skön ut och är en snygg möbel i hemmet.

Kungsängen

Vad: Sängtillverkare, startade i Kungsängen 1998. Flyttade 2007 produktionen till Enköping. Har 37 svenska butiker som drivs på franchisebasis.
Ägare: Vd Peter Gustafsson köpte företaget av grundaren Michael Viberg den 1 juli 2012.
Personal: 24 av 85 anställda har nyligen sagts upp vid fabriken i Enköping.
Skåne: Kungsängens fem skånska butiker drivs av Sängmästaren i Syd AB med Tobias Groth som vd. Han har anställt cirka 25 personer i sitt företag och de omfattas inte av varslen vid Kungsängens huvudkontor.
Kungsängen Produktion AB: Företaget omsatte 316,7 miljoner kronor 2010–2011 och gjorde en vinst på 1,06 miljoner kronor.
Sängmästaren i Syd AB: Företaget omsatte 2011 6,7 miljoner kronor och gjorde ett nollresultat.
Gå till toppen