Kultur & Nöjen

Min bokhylla: Amanda Svensson

Hur många böcker har du läst i din bokhylla?
Amanda Svensson har ingen riktig sortering i sina bokhyllor men hon har ett bra minne och vet var allt finns ändå.Foto: Lisa CarlbergBild: Lisa Carlberg
– Kanske hälften. En gång tänkte jag räkna i kilo för det har ju en viss relevans hur tjocka de är.
Har du någon bok som du skäms för?
– Inte framme. Där, i lådan bakom tv:n ligger sådant som jag inte vill ska synas. Chick lit, och dåliga deckare. ”Eat, pray, love” av Elizabeth Gilbert till exempel.
Vilken bok är viktigast för dig?
– ”The Dictionary of Imaginary Places” sammansatt av Alberto Manguel och Gianni Guadalupi är en av dem. Det är en uppslagsbok över fantasiplatser. Jag blir upprymd när jag ser den och påmind om att fantasin finns. Det jag skriver på nu utspelar sig i en fantastisk värld och ”Imaginary Places” har inspirerat mig i arbetet.
Vilken bok tycker du fattas i din hylla?
– Skulle man ha allt man ville läsa så skulle man ju drunkna i böcker. Och känna sig stressad över att man inte hann läsa allt. Fast jag kan tycka att det är skönt också, att känna oändligheten i det. Att det aldrig kommer ta slut.
Hur ofta rensar du ut?
– Jag försöker göra det ganska ofta men det är svårt. Det blir alltid att jag ställer bok mot bok. Varför slänger jag den här om jag inte slänger den här? Ja och så blir det inte så mycket av det. Men man vill ju inte bli en sådan där knäppis heller som bara murar in sig med böcker och en vacker dag knackar TV 3 på dörren.
Vilken bok har den mest fantastiska historien?
– Bibeln är fantastisk men också bisarr. Första Mosebok är spännande. Jag är snart färdig med gamla testamentet. Mitt mål är att läsa hela bibeln på ett år. Det är ett bildningsprojekt och ett nitiskt slavprojekt. Sådant som jag gillar.
Amanda Svensson bor i Malmö och är författare till ”Hey Dolly” och ”Välkommen till den här världen” och litteraturkritiker, bland annat på Sydsvenskans kultursidor.
Gå till toppen