Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 90 000 besökte Bokmässan

Bokmässan i Göteborg drog ungefär lika många besökare som förra året. Den uppskattningen gjorde arrangörerna några timmar innan årets mässa stängde på söndagen.

Författarna Martina Haag och Katerina Janouch signerar böcker hos Piratförlaget på årets Bokmässa i Göteborg.Bild: Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
– Förra året hade vi 99 000 besök. Det har pendlat mellan 90 000 och drygt 100 000 besökare, sade Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef på Bokmässan.
Stora publikmagneter på mässan var, inte oväntat, Jonas Gardell och Ingrid Betancourt. Gardells roman "Torka aldrig tårar utan handskar" var på söndagen helt slut i Norstedts monter.
Men allra mest folk drog Martin Schibbye och Johan Persson som lockade omkring 1 000 personer till Internationella torget.
Huvudtemat i år var Norden, med författarbesök av bland andra Nobelpristagaren Tomas Tranströmer, den norske absurdisten Erlend Loe och finländskan Rosa Liksom.
2013 riktas strålkastarljuset mot ett för de svenska läsarna mindre välkänt territorium: Rumänien och rumänsk litteratur. Då öppnas möjligheten att bekanta sig med fler författarskap än de i Sverige flitigast uppmärksammade; Herta Müller och Mircea Cartarescu.
– Eftersom vi har gått ut med temat så tidigt hoppas vi på att det ska bli fler översättningar från rumänska till svenska lagom till mässan, sade Birgitta Jacobsson Ekblom.
Nästa års Bokmässan äger rum 26-29 september. 
Gå till toppen