Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arena för debuterna

Ett mejl skickades från New York Public Library: ”Borde vi inte göra en egen litteraturtidskrift, du och jag?” Svaret kom från ett ölkafé i Köpenhamn. ”Vi gör det”.
Så avslappnat skildras upptakten till den nya tidskriften CONST Literary (p)review av redaktörerna Ida Théren och Maria Mårsell. Resultatet har blivit en stram 200-sidig tidning med svensk och engelskspråkig text. De medverkande skribenterna är dock svenska med Helena Granström, Malte Persson och Viktor Johansson som de mer namnkunniga.
Lidija Praizovic inlägg är en av allt att döma autentisk rapport från skrivarskolan Biskops Arnö. Under titeln: ”Isis mamma är genusvetare, skribent och konstnär, min mamma är före detta städerska, kokerska och dagisfröken, numera förtidspensionär med diagnosen fibromyalgi” verkar hon driva ett projekt där hennes klasskamrater skildras, vilket de inte gillar. Texten beskriver moraliska dilemman hos det dokumentära självbiografiska skrivandet.
Malte Persson skriver elegant om vad en källhänvisning på en flaska med bordsvatten kan betyda och påstår att svensk poesi i genomsnitt genomgår ett stambyte vartannat decennium. Konstnären Meriç Algün Ringborg beskriver ett konstprojekt: en boksamling ingen författare vill vara med i, nämligen ”The Library of Unborrowed Books” från Stockholms stadsbibliotek. Dessa bortvalda böcker vill man genast läsa som om just dessa bar på en speciell hemlighet om det dolt förgångna. Tove Folkesson beskriver ett gäng kaxiga tonårsflickor i Kalmar, medan Tone Brorsson med plågsam emfas beskriver ett demensboende där farmakologiska händer vaggar skallen till ro.
CONST ger vitala prov på ny – om än inte banbrytande – skönlitteratur och kommer förhoppningsvis att bli en inspirerande mötesplats för debutanter och unga författare.
författare
Gå till toppen