Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malja vill göra som Zlatan

Gustav Malja fick slutligen ge sig och slutade tvåa sammanlagt i den tyska Adac-klassen.
Men en stark säsong ändå för 16-åringen från Malmö.

– Alla är nöjda, teamet har gjort ett bra jobb, men det känns lite taskigt ändå att vara så nära att vinna, säger Gustav Malja.
Nu väntar troligen formel 3 nästa säsong. Han har redan testkört.
Och drömmen är naturligtvis formel 1.
– Att göra en resa ungefär som Zlatan gjort. Jag tänker ge allt, säger Gustav Malja.
Zlatan Ibrahimovic startade att erövra fotbollsvärlden från Rosengård i Malmö.
Gustav Malja kör ut över Bron från Limhamn.
Fast just nu är det pappa Mika som sitter vid ratten när de ger sig ut i Europa.
– Det var han som lockade in mig på racing. Jag började i Lockarp med gokart, detta är andra säsongen med formelbilsracing. Pappa har slutat köra själv, han hjälper mig nu.
På klassiska F1-banan Hockenheim avgjordes tyska Adac Formel Masters. En inkörsport till Formel 3 och som haft totalsegrare som Sebastian Vettel.
Serien leder vanligtvis till en plats i någon av Europas formel 3-mästerskap, som i princip alla F1-förare har passerat igenom någon gång i sin karriär.
Det är andra året som Gustav Malja kör serien och är redan nu mogen att ta ett steg ytterligare i karriären – bara 16 år gammal.
Efter en uppmärksammad säsong – gick Malja in i finaltävlingarna med ledning i förartabellen men avståndet till 18-årige utmanaren Marvin Kirchhöfer från Tyskland var litet.
Bara två poäng skilde de båda åt inför avgörandet.
– Han vann både sista racet och gick förbi mig sammanlagt. Jag klarade inte att hålla emot det tyska teamet. Kirschhöfer och han stallkamrat Jeffrey Schmidt gjorde ett bra teamjobb.
– Det här är bara mitt andra år i formelbilsracing, och jag har lärt mig oerhört mycket här, säger Gustav Malja.
Du har rykte om dig att vara en tuffing. Är du för djärv någon gång?
– Nej, det tycker jag inte det. Jag klarar av det. De är en speciell förmåga att våga ha fart i omkörningarna på utsidan. Det funkar bra för mig. Jag vill ge järnet på racingbanan.
Formel 1-drömmen?
– Den finns där, absolut. Men 24 platser. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Att ha en del kontakter – och kontanter.
– Men jag tror på det till hundra procent.

Gustav Malja

Ålder: 16 år.
Bor: Limhamn.
Familj: Pappa Mika, mamma Maria, styvmamma Anna, styvpappa Fredrik. Syskon Nicklas, Selma, Hanna, Ville och Axel.
Skola: Andra året på samhällslinjen på St Petri gymnasium i Malmö.
Karriär: Han inledde sin racingkarriär på allvar säsongen 2006 i kartingklassen formel micro och avancerade snabbt genom klasserna. 2009 stod han som segrare i Göteborgs Stora Pris som svensk mästare i KF3-klassen. Han fortsatte att köra i Europa innan han lämnade kartingen i oktober 2010.
2011 tog Malja steget över till formelbilsracing och tyska instegsklassen Adav Formel Masters och blev under sin debutsäsong 13:e man total. Bara 15 år gammal. Han belönades bland annat med Rydell Special Award, framplockat av tidigare STCC-mästaren Rickard Rydell. Han har även erhållit stipendier ur Ronnie Petersons Minnesfond.
Aktuell: Tvåa i tyska Adac-klassen i Formel Masters.
Gå till toppen