Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny lag underlättar för elkunder

En ny lag träder i kraft som gör det möjligt för elkunder att begära timmätning av sin elförbrukning. 

Nu träder en ny lag i kraft som gör det möjligt för elkunder att begära timmätning av sin elförbrukning.
Det här ska på sikt hjälpa konsumenterna att påverka elräkningen mer än i dag.
Syftet är att underlätta för elhandelsbolagen att även kunna erbjuda timavräknade elavtal – en ny form av rörligt avtal. De nya avtalen baseras på priset på den nordiska elbörsen. Det skulle i sin tur öka den enskilde konsumentens incitament att förändra sitt konsumtionsmönster och på det sättet verkligen kunna påverka sin elräkning.
– I dag är det väldigt få elhandelsbolag som erbjuder kunderna timavräknade elavtal, säger elbytarsajten elskling.se:s vd Faraz Azima.
– Men vi är övertygade om att fler elhandlare inom kort kommer att erbjuda den avtalsformen.
Elskling.se har tagit fram en gratis mobil-app där alla kan se vad elpriset är timme för timme i det egna elområdet. Med hjälp av den kan elkunder redan nu bilda sig en uppfattning om hur priset varierar under dygnet och på så sätt värdera hur den kommande avtalsformen kan lämpa sig för det egna förbrukningsmönstret.
Villaägare med eluppvärmda hus har förstås mest att vinna på att hålla koll på sin elförbrukning och kanske undvika att till exempel köra tvättmaskin och torktumlare när elpriset är på topp. Normalt är priset betydligt lägre under natten än under morgon- eller kvällstimmarna.
Gå till toppen