Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torg och parker i fokus

En frustration över Lunds stora outnyttjade potential. Ur den föddes den framtidsinriktade intressegruppen Nya Lund som efterlyser en hållbar stad.

Lyckad miljö. Trion bakom Nya Lund är Agneta Persson, Titti Olsson och Caroline Bjurman Holgersson. Här befinner de sig i en del av Stadsparken där de gamla och nya delarna knyts ihop. ”Jag vill binda ihop det gamla och nya Lund med bra offentliga miljöer, och det här är ett bra exempel på just det”, säger Agneta Persson.Foto: Håkan RöjderBild: Håkan Röjder
”Vi behöver inte anstränga oss, folk flyttar hit ändå”. Det mantrat fick landskapsarkitekten Agneta Persson höra flera gånger när hon jobbade som chef för parkavdelningen i Lund. Budskapet var frustrerande för henne. I till exempel Malmö, där hon arbetat med Bo01, upplevde hon ett betydligt större intresse från politikerna för att utveckla staden. Här var motståndet stort. Dessutom jobbade förvaltningarna i Malmö mycket tillsammans, medan de i Lund ofta höll sig på var sin kant.
Agneta Persson var bland annat projektledare för omgörningen av Stadsparken för några år sedan.
– I det arbetet fick jag tufft motstånd från föreningen Gamla Lund. Samtidigt fick jag mycket positiv respons från framför allt unga och barnfamiljer. Här finns tydliga motstridiga intressen. Man ser så olika på en stad. För mig är en stad en levande organism, den utvecklas. Visst ska man ha respekt för historien, men ibland undrar jag om Gamla Lund vill se staden som ett museum.
I diskussioner med formgivaren Caroline Bjurman Holgersson och journalisten Titti Olsson, som båda jobbat med Agneta Persson i olika sammanhang, uppstod tanken på att göra något. Det första steget var en Facebook-sida och en ansökan om pengar från Framtidens Lund, som skickades in i mars i år. ”Med rötterna i traditionen och kulturen i idéernas stad vill Nya Lund uppmärksamma och aktivt driva frågan om stadens framtida utveckling”, skrev de tre bland annat, och hade planerat en föreläsningsserie.
Det blev inga pengar från kommunen, men arbetet har fortsatt. Nyligen representerade Agneta Persson Nya Lund i en debatt om stadens framtid.
Men Nya Lund vill – trots namnet – inte gå i polemik med Gamla Lund. Ett komplement, snarare, menar de tre.
– Gamla Lund är intresserat av Lund innanför vallarna. Men det finns ingen intressegrupp för de nya delarna som håller på att växa fram, säger Agneta Persson.
Så vad är det då Nya Lund vill uppnå? En hållbar stad – både socialt och miljömässigt. Bland annat fokuserar man på stadens offentliga rum, som parker och torg. De offentliga rummen är viktiga när det gäller att få människor att vilja flytta till en stad, men trion känner att Lund inte har brytt sig om dem. Ett exempel är att det inte har anlagts någon större park i staden sedan 1970-talet, trots kraftig utbyggnad.
Rent generellt tycker de tre att Lund har slagit sig till ro och riskerar att börja bli självgod. Ett tecken på det är att många unga människor flyttar från staden, till framför allt Malmö.
– Det är en varningssignal för Lund, säger Titti Olsson.
Och de menar att många andra Lundabor känner som de gör.
– Vi har fångat upp ett intresse som finns i staden. Och vi ska inte sitta inne med svaren, säger Titti Olsson.
– Vi ska vara en katalysator, fyller Agneta Persson i.
– Här finns en uppdämd frustration över att vi har mer att ge. Det finns ett gap mellan vad staden har för potential och vart den egentligen är på väg. Det visionära saknas i Lund, säger Caroline Bjurman Holgersson.
Så hur ser då framtidsplanerna för Nya Lund ut? Ett första steg är att träffa folk som kontaktat trion och visat intresse. Sedan är tanken att fortsätta opinionsarbetet.

Caroline Bjurman Holgersson

Bakgrund: Född i Lund, men uppvuxen i Kristianstad. Flyttade tillbaka 1985, efter gymnasiet. Grafisk formgivare på Grafolin.
Det bästa med Lund: Stämningen i staden när den är som bäst. Nyfiken, spefull, tvärtemot, rolig, vänlig, öppen och tolerant.
Hoppas uppnå med Nya Lund: Att vara med och bidra till en stad som jag och många med mig kan trivas i.

Titti Olsson

Bakgrund: Journalist och redaktör på Movium, SLU:s tankesmedja för hållbar stadsutveckling. Flyttade till Lund 1986.
Det bästa med Lund: Urbant, småskaligt, grönt, mänskligt – en stad där jag har nära till det jag vill göra och till dem jag vill träffa.
Hoppas uppnå med Nya Lund: Att Lund ska vara en attraktiv stad som lockar både mig och andra.

Agneta Persson

Bakgrund: Landskapsarkitekt. Bland annat arbetat som mässplanechef på Bo01 i Malmö. Senast chef för parkavdelningen i Lunds kommun. Nu chef för offentliga rummet i Kristianstads kommun. Bor i Lund sedan 2008, bott här i omgångar, totalt ungefär tio år.

Det bästa med Lund: Här finns en tolerans som jag verkligen uppskattar. En tillåtande och trygg stad där det är lätt att ta cykeln till jobb och vänner.

Hoppas uppnå med Nya Lund: Jag vill genom Nya Lund bidra till att det nya och det gamla Lund utvecklas på ett spännande och dynamiskt sätt genom de offentliga rummen.

Gå till toppen