Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Dags att ta lyckan på allvar

Svenskarna är ett av världens lyckligaste folk. Ändå har vi inte blivit lyckligare sedan 1980-talet, enligt undersökningar. Detta vill Malmöbaserade Global Happiness Organization ändra på.

När universitetsstudenter över hela världen fick svara på vad de tyckte var viktigast i livet hamnade lycka på första plats. Och de är inte helt fel ute: de senaste åren har lycka fått ett allt större genomslag inom både politik och forskning.
I april kom FN ut med sin första världsomfattande lyckorapport någonsin. Politiker som tidigare stirrat sig blinda på siffror har plötsligt börjat fundera på lyckoindex och lyckans inverkan på exempelvis köpkraften. Undersökningar har också visat att lycka kan förlänga livet.
Någon som förstått hur viktigt det är med välbefinnande är Ludvig Lindström i Malmö. För fem år sedan grundade han Global Happiness Organization, GHO, tillsammans med ett gäng akademiker, filosofer och djurrättsaktivister.
Den ideella organisationen har som mål att på vetenskaplig grund öka välbefinnandet och minska lidandet i världen. Den har knutit till sig lyckoforskare och experter inom allt från yoga till kognitiv neurovetenskap.
– Vi är unika. Det finns ingen liknande organisation i världen som jobbar med lycka och välbefinnande som vi gör, säger Ludvig Lindström.
GHO arbetar inom tre områden: människors lycka, djurs lycka och framtida lycka. Genomgående för de tre områdena är att informera allmänheten om strategier för att öka den personliga lyckan, samt hur vi kan göra andra lyckliga. Den som vill kan till exempel hyra en av organisationens experter för en halvtimmes lyckocoachning.
Förutom coachning arbetar GHO mot företag som vill att deras anställda ska må bättre och mot politiker för att få dem att ta hänsyn till lyckoforskningen när de formar politiken och fattar beslut.
– Politiker har tappat fokus på vad som är viktigt. Nu fokuserar de nästan enbart på bnp och ekonomi, men frågan är vad vi ska ha tillväxten till om den inte skapar välbefinnande.
För Ludvig Lindström är lycka starkt förknippat med idrott och sociala relationer, något som går i linje med vad lyckoforskarna anser skapar lycka. Hans grundläggande tips för att må bättre som individ är därför att röra på sig och att vårda sina sociala relationer.
– Det är kanske det allra viktigaste, säger han. Sen bör man skaffa sig en meningsfull sysselsättning och sätta upp mål i livet, något som driver en. Att få hålla på med den här organisationen till exempel, det gör mig lycklig.
Som ett första steg till ett lyckligare liv tipsar han om att skriva ner tre positiva saker du har gjort under dagen och reflektera över vad som känns så bra.
– Gör man det dagligen tänker man automatiskt mer positivt.
Människor i Norden kan dock pusta ut. Undersökningar om olika länders lycka visar att svenskar mår ganska bra – även om de har svårt att mäta sig med danskarna som kammade hem förstaplatsen i den senaste undersökningen.
– Sverige har en väl fungerande demokrati, en bra välfärd och vi känner en stor tillit till varandra, något som är grundläggande för ett allmänt välbefinnande.
Ekonomisk och social välfärd till trots, hur kan det komma sig att till exempel Costa Rica och Brasilien, plats tretton respektive femton, hamnar så långt upp på listan? Ludvig Lindström förklarar:
– En tänkbar förklaring är att de tillåts vara lyckligare där. Att det finns en norm i samhället som uppmuntrar människor att vara glada och lyckliga.
Längst ner återfinns Östeuropa och afrikanska länder som Togo och Benin, där människors grundläggande behov oftast inte är tillgodosedda och där trygghet saknas i vardagen.
För fyra år sedan presenterade Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy en rapport, skriven av Nobelpristagarna i ekonomi Joseph Stigliz och Amartya Sen, där det framgick att det var missledande att mäta en befolknings välbefinnande i landets bnp. Enligt rapporten måste bnp kompletteras med ett lyckoindex.
GHO har arrangerat ett seminarium i svenska riksdagen med en representant för det brittiska parlamentet, som enligt Ludvig Lindström har kommit längre i sitt lyckoarbete. Miljöpartiet jobbar nu aktivt med lyckofrågan och moderaterna skriver i sitt senaste idéprogram att de vill stötta människors sökande efter lycka.
Trots att GHO bara har funnits i fem år etablerades organisationen nyligen i USA. Om ytterligare fem år hoppas Ludvig Lindström att de finns i ännu fler länder och att de spelar en stor roll inom politiken och samhällsutvecklingen.
– Jag hoppas att vi är en organisation med stort inflytande både i Sverige och i andra länder och att vi har fått allmänheten att inse att lycka är något att ta på allvar.

Ludvig Lindström

Ålder: 36 år.
Bor: I Malmö.
Yrke: IT-konsult.
Utbildning: Magisterexamen i Social Science, lyckoforskningskurs vid Umeå universitet, fristående kurser i filosofi.
Familj: Föräldrar, två småsyskon och flickvän.

… formulerade av Ludvig Lindström

1Tacksamhetsdagbok: Skriv ner fem saker som du är tacksam för i livet.
2Ifrågasätt negativa tankar: Ifrågasätt sanningshalten i dina negativa tankar och försök komma på om det finns andra, mer realistiska förklaringar till det som har hänt.
3Sätt upp mål: Välj ut åtta mål som du vill uppnå i ditt liv och skriv ner målen. Prioritera sedan de som känns viktiga och autentiska. För att lättare nå ditt mål kan du med fördel välja en väg där du drar nytta av dina positiva styrkor.
4Snälla handlingar: Välj en dag i veckan då du gör tre till fem goda gärningar, till exempel att ta dig tid att prata med någon som är nere. En av dessa ska vara en dold gärning, som ingen annan märker att du gör.
5Vårda dina sociala relationer: När din vän eller partner berättar något positivt som hänt, besvara detta aktivt och intresserat och försök att leva dig in i hur kul det är för henne eller honom.

Världens lyckligaste folk

1. Danmark

2. Finland

3. Norge

4. Holland

5. Kanada

Världens olyckligaste folk

1. Togo

2. Benin

3. Centralafrikanska republiken

4. Sierra Leone

5. Burundi

Sverige hamnade på sjunde plats över världens lyckligaste folk. Över 150 länder deltog i undersökningen som genomfördes av Gallup på beställning av FN, publicerades 2012.

Gå till toppen