Familj

Han har fört in serierna i högskolan

Gunnar Krantz fascinerades redan som tonåring av den tecknade seriens möjligheter. Det djupa intresset för seriekonsten har fört honom till Malmö högskola, där han undervisar i visuell kommunikation.

Serier i både teorin och praktiken. Seriekonstnären Gunnar Krantz är universitetslektor i visuell kommunikation. Ubåtshallen i Västra hamnen utgör scenografin till hans arbete.Bild: Lars Brundin
– Ju mer man gör, desto mer upptäcker man att det finns att göra, konstaterar han med ett belåtet leende. Det handlar både om att få ut mer av det här uppdraget och att utveckla det egna konstnärskapet – konstnären Gunnar Krantz är en nödvändig förutsättning för universitetslektorn med samma namn.
Kanske är han seriekonstens Knausgård – få har dokumenterat sin tid och sitt liv som Krantz i en rad seriealbum med avstamp i det Urhundenbelönade ”Alger” 1986.
Samtidigt som Gunnar Krantz fyller 50 ger han ut den andra delen av en självbiografi med serier, fotografier och texter. ”Från Superangst till Seriestaden” (Optimal Press) berättar på mer än 400 sidor i storformat om 1990-talet på Konstskolan Forum och omstarten som serietecknare med självutlämnande berättelser, ritade i en direkt och enkel stil som bröt mot tidigare krav på en proffsigt polerad presentation.
På de sista sidorna är vi framme vid 1998 och ett legendariskt möte som han arrangerade på det då nystartade Inkonst mellan aktörer från alla delar av serievärlden. Det var där han myntade uttrycket Seriestaden om Malmö, och det var där samarbetstanken väcktes som skulle ge Malmö status som svensk seriehuvudstad.
Detta ledde bland annat till starten av den idag internationellt uppmärksammade Serieskolan, vars första kursplan skrevs av Gunnar Krantz och där han sedan undervisade i tio år.
Nu, som enhetschef på K 3 på Malmö högskola, har han tagit seriekonsten till en ny nivå:
– Serieskolan är en konstnärlig utbildning. Här på Malmö högskola står vi på vetenskaplig grund och studerar seriemediet utifrån både teori och praktik. Det handlar om att utveckla en ny visuell kultur som förenar många olika uttryck. Bland dem som är tjugo-nånting idag hittar många in till akademiska studier via populärkulturen och vill utveckla just detta område.
– Att stå upp och försvara serien behövs inte längre, det är tjugo år sedan den striden vanns. Nu handlar det om hur vi går vidare.
Och det är inte säkert att det ens handlar om serier längre, utan om det visuella berättandet sett i ett större perspektiv.
– Populärkulturen är idag också en del av konsten. Och när människor möts – när en serietecknare träffar en interaktionsdesigner – då händer det saker. Dessa möten på tvären är en viktig del av Malmö högskolas identitet.
Det egna konstnärliga skapandet har han lyckats planera in i vardagen.
– Jag har försökt vara konstnär på heltid, men jag tror att det är bättre såhär, när den kreativa och den reflektiva sidan kan mötas. Så att man också kan fundera på vad man gör och varför. Och här får jag en viktig input av alla unga studenter.
Även när det gäller de egna serierna sker det en utveckling. Den enkla, direkta teckningsstilen med snabbt nedklottrade illustrationer, till synes utan konstnärliga anspråk, säger han sig vara klar med, även om han gärna forskar vidare på vad det är som gör den så effektiv.
– Jag är ute och trevar efter en ny stil. Jag tycker det är intressant med fotografi, föreställande. Jag gjorde en serie i akvarell för några år sedan, där poängen var att det var måleri. Det kanske blir något som kombinerar de uttrycken.
Foto: Lars Brundin

Gunnar Krantz

Gör: Universitetslektor i visuell kommunikation på Malmö högskola.
Karriär: Serietecknare, konstnär, lärare på Serieskolan i tio år och samtidigt på HDK – Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg – i nio år. Har gett ut ett tiotal självbiografiska seriealbum och bland annat ställt ut på Louisiana två gånger.
Bor: I lägenhet vid Triangeln.
Familj: Sambon Kamilla, FoU-strateg och utvecklare inom bild och form på Region Skånes kulturförvaltning, bonusbarnen Max, 22, och Tom, 21, samt dottern Hedda, 7 år.
Aktuell: Fyller 50 år den 5 oktober, ger ut den mer än 400-sidiga andra delen av en självbiografi med serier, foto och text, ”Från Superangst till Seriestaden”.
Gå till toppen