Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läraravtalet hotar Lunds skolor

– Lite absurt att kommunen säger ja till ett avtal de inte har råd med,
säger Per Måsbäck på Lärarförbundet.

– Lite absurt att kommunen säger ja till ett avtal de inte har råd med, säger Per Måsbäck, Lärarförbundets ordförande på lokalavdelningen i Lund.Bild: Foto: Hussein El-Alawi

– Absurt att kommunen säger ja till ett avtal som den inte har råd med, säger Lärarförbundets ordförande Per Måsbäck.
Lunds borgerliga allians har budgeterat för löneökningar på 1 procent i år och 2 procent nästa år. Därför räcker inte skolnämndernas pengar till att betala det nya läraravtalet som innebär löneökningar på 4,2 procent från april i år.
Lars Hansson (FP) uppskattar att för barn- och skolnämnd Lunds stad fattas det cirka 6,5 miljoner kronor i år och 10 miljoner kronor nästa år.
– Vi ska begära mer pengar från kommunfullmäktige. Får vi inte det blir det problematiskt. Cirka trettio fyrtio tjänster måste bort. Osthyvelsprincipen fungerar inte utan vi måste lägga ned hela verksamheter, säger Lars Hansson (FP) som är ordförande i Lunds stad.
Kan ni inte spara på annat?
– 80 procent av våra utgifter är löner och resten är fasta kostnader. Så ska vi dra ned så måste det göras på tjänster inom grundskola och förskola.
Vad tycker du om läraravtalet?
– Jättebra att lärarna får högre lönepåslag än andra grupper. Men de ska inte behöva betala sin egen löneökning, säger han.
Barn- och skolnämnd Lund öster har inte hunnit göra någon konsekvensbeskrivning och det är oklart när utbildningsnämnden, som sköter Lunds gymnasier, kan bli klar med sin.
Kommunalrådet Mats Helmfrid (M) vill inte lova några pengar men säger samtidigt att kommunledningen är "öppen för en dialog" med skolnämnderna och vill ha sammanställningar över de ekonomiska konsekvenserna av läraravtalet för skolnämnderna.
– Vi vet i dagsläget inte om det behövs 10 eller 20 miljoner kronor men i år är det inget större finansiellt problem med pengarna, säger Mats Helmfrid.
Helmfrid syftar på att kommunen ser ut att gå plus med 122 miljoner kronor under 2012.
– Det går ju inte göra något åt skolkostnaderna i år eftersom nästan hela året har gått. Men nästa år är budgeten tight. Och vi vet inte hur det blir med konjunkturen och skatteintäkterna.
Oppositionsrådet Anders Almgren (S) är kritisk.
– Alliansen har inte tillräckligt med utrymme för alla löneökningar i sin budget. Det enda rätta vore att ompröva hela budgeten innan november. Det vore helt oacceptabelt att lärarna får betala sin egen löneökning genom att några lärare måste sluta, säger Almgren.
Per Måsbäck är ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Lund.
– Någonstans kan jag inte låta bli att tycka det är lite absurt att båda parter säger ja till ett bud och redan veckan efter konstaterar kommunen att "nu har vi sagt ja till ett bud vi inte har råd med". Vi förväntar oss att kommunen står upp för det här budet.

Läraravtalet

Det fyraåriga avtalet löper till och med 31 mars 2016, men är uppsägningsbart efter tre år.
Lönenivåerna hamnar på 4,2 procent 2012, minst industrinormen 2013, sifferlöst 2014 och 2015.
Avtalet beräknas ge lärarna i genomsnitt 3700 kronor i löneökning under fyra år.

6,5 miljoner saknas

"Vi ska begära mer pengar från kommunfullmäktige. Får vi inte det blir det problematiskt. Cirka trettio fyrtio tjänster måste bort."
Lars Hansson (FP).
"Vi vet i dagsläget inte om det behövs 10 eller 20 miljoner kronor men i år är det inget större finansiellt problem med pengarna."
Mats Helmfrid (M).
"Det enda rätta vore att ompröva hela budgeten ... Det vore helt oacceptabelt att lärarna får betala sin egen löneökning genom att några måste sluta."
Anders Almgren (S).
Gå till toppen