Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Positiv syn lyft i förskolan

Förskolläraren Annika Nordlund har börjat använda kunskaperna om lycka i sitt arbete. För att både barn och personal ska må bättre.

Annika Nordlund, som är biträdande chef på föräldrakooperativet Möllans förskola i Laholm, har alltid varit en positiv person. Men en föreläsning om positiv psykologi med Erik Fernholm fick henne att inse vikten av att fokusera på det positiva istället för det negativa i vardagen.
Hon ger ett tydligt exempel: Ett barn bli ledset för att det inte fick den röda bilen. Istället för att säga ”ja, usch det var tråkigt”, menar Annika Nordlund att det är mer effektivt att säga ”men den blå bilen är också häftig”.
– Om jag säger ”titta på din fina blåa bil”, blir de inte så fokuserade på det som det andra barnet tog, säger hon.
– Jag tycker redan att jag ser en förändring hos de personer jag bemöter på det sättet, att de lägger mindre energi på det negativa.
Men hon poängterar att en pedagog bör välja sina situationer, annars finns det en risk för att barnen uppfattar henne eller honom som falsk.
– Man kan inte göra så hela tiden. Då tror jag att man får en kortvarig effekt istället för en långvarig effekt som man kan jobba vidare med.
Annika Nordlund tror att även personalen på förskolan kommer att gagnas av det nya tankesättet.
– Är man positiv och ser på vad man har lyckats med så tror jag självklart att det stimulerar personalen och får dem att må bättre.
Hon anser även att det är viktigt att uppmärksamma varandra i situationer som annars passerar obemärkt förbi.
– Det är viktigt att tänka på att de vardagliga sysslorna också bör uppmärksammas. Det är ju alltid roligt att få en klapp på skuldran en torsdagseftermiddag för något som man har gjort bra.
Annika Nordlund är så övertygad om filosofin att förskolans personal funderar på att lägga om sin handlingsplan.
– Självklart kan vi bemöta barnen på detta sätt fastän det inte står i en plan, men jag tror på en arbetsgrupp som är enad och strävar mot samma mål.
Gå till toppen