Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En lakrits- och lungglass, tack

De senaste årens köttrend har kanske lett till att du har ätit tunga eller njure på krogen. Men har du smakat lungglass? På restaurang Bloom in the Park i Malmö tillverkas köttglass sedan i somras.

Titti Qvarnström, kökschef på Bloom, spritsar kycklingleverglass i portionsbägare och dekorerar sedan den med kycklingleverbitar och körsbärshalvor.
– Vi har fått mycket positiv uppmärksamhet. Det hade jag inte trott. Jag trodde att det skulle vara mer ”Öööh, det kan man ju inte äta! vad ska det vara bra för?”. Men det har det faktiskt inte varit, säger Titti Qvarnström.
Det började lite som ett skämt. Bloom tillverkade sedan tidigare blomglass till en blomsteraffär i stan och Kött & Viltspecialistens ägare Jan-Olof Olsson, som levererar kött till restaurangen, sa på skoj att han också ville sälja glass. Men Titti Qvarnström funderade på det och tänkte att det fick vara något som hade anknytning till butiken. En dag ringde hon och berättade att hon hade köttglass som han kunde hämta.
– Vi stod här som barn och provade. Det var jättehäftigt. Jag tycker om nyheter. Prova och testa tycker jag man ska göra, säger Jan Olof Olsson som befinner sig på Bloom in the Park med en köttleverans.
Köttglass är egentligen inget nytt för Titti Qvarnström. Hon har gjort gåsleverglass i flera år och serverat det på restaurangen.
– Foie gras serveras ofta med lite frukt för det är så fett så man behöver något fruktigt, friskt och lite sött till. Vad vi gör här är att vi serverar foie gras som en dessert hellre än en förrätt just för att det fungerar så bra med något sött till, säger hon.
Eftersom hon utgick från gåsleverglassen var körsbär- och kycklingleverglassen den enklaste sorten att komma på. Den består av en vanlig glassbas på grädde och mjölk blandat med kycklinglever som har brynts, kokats i söta viner, mixats och passerats. I karamell- och baconglassen, med mixad bacon i, kombineras rökigheten med den lite brända karamellsmaken. Det senaste smaktillskottet är en lakritsglass med kalvlungsbitar och hallon. Choklad- och blodkorvslassen, som är en ren chokladglass med kanel och kardemumma samt blodpuddingbitar i, är hennes personliga favorit. Bloom har tidigare serverat en choklad- och blodpuddingkaka som efterrätt.
– Blodkorv kombinerar man klassiskt med söta saker, som lingonsylt och russin som det ju brukar vara i blodkorven, så det är en kombination som inte är ny, men den är i en ny tappning, säger Titti Qvarnström, som är nöjd med glassarna.
– Smakerna fungerar bra ihop. Jag tycker vi har lyckats binda ihop det bra.
Ungefär femtio bägare tillverkas var fjortonde dag och säljs endast hos Kött & Viltspecialisten. Man kan antingen äta dem på plats eller ta med dem hem och spara i frysen som efterrätt.
När Kött & Viltspecialisten i somras skrev på Facebook att de hade börjat med köttiga glassar fick de både positiva och negativa kommentarer. En vegan skrev att det var idiotiskt. Jan-Olof Olsson berättar är det många som kommer in och är nyfikna på köttglassarna.
Baconglass har kunnat ätas bland annat på restaurangen The Fat Duck i England och i somras sålde Burger King en glass med bacon i USA. Än så länge är det dock ganska ovanligt och Titti Qvarnström menar att anledningen till att en del tycker det låter konstigt med köttglass beror just på att det känns ovant.
– Överhuvudtaget är kött i dessert väldigt ovanligt, säger hon.

Bloom in the Parks bacon- och karamellglass

150 g bacon, skuret i tärningar
100 g socker
150 g grädde
500 g mjölk
50 g socker
4 äggulor
2 hela ägg
Bryn baconbitarna tills köttet fått en vacker färg, släppt det mesta av fettet och doftar underbart.
Smält 100 g socker i en kastrull tills det blir ljusbrunt och det börjar dofta lite av karamell.
Häll grädden och mjölken i samma kastrull och låt det få ett uppkok så att karamellen smälts upp i gräddmjölken.
Vispa 50 g socker och ägg luftigt.
Slå den varma gräddmjölken över socker- och äggmassan under omrörning och värm försiktigt tills massan tjocknar, gör eventuellt rosprov (doppa sked i massan, blås på baksidan, mönstret ska bli som en ros). Mixa glassmassa och baconbitar till en slät massa, passera eventuellt. Frys i glassmaskin. Dekorera med knapriga baconbitar och karamellflagor.
Man kan också göra en parfaitvariant om man inte har glassmaskin. Strunta då i att koka upp grädden, vispa den istället, vänd ner den försiktigt och frys.
Gå till toppen