Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sundes nådeansökan avslogs

Den tidigare The Pirate Bay-talesmannen, Peter Sunde, måste avtjäna sitt fängelsestraff. Det står klart sedan regeringen avslog hans nådeansökan den 27 september.

Bild: Arkiv: Leif Å Andersson
– Regeringen motiverar aldrig sitt beslut om nåd. Men generellt kan man säga att skuldfrågan och straffmätning inte prövas. Det vore ministerstyre att gå in och peta i en dom, säger Therese Berggren, som utredde nådeansökan på Justitiedepartementet.
Att ge nåd är en ”undantagssituation”, säger hon. Det ska ha dykt upp exceptionella och ofta personliga skäl efter domen som gör att den inte kan verkställas.
– Det är ofta hälsoskäl. Till exempel kan det vara orimligt att ge fängelsestraff till någon som är döende, säger Therese Berggren.
Nådeansökan lämnades in i maj och kompletterades med ett personligt brev från Peter Sunde i juli. Brevet blev startskottet för en stor namninsamling, där över 113 000 personer skrev på för att regeringen skulle benåda den tidigare The Pirate Bay-talesmannen.
Tog ni hänsyn till namninsamlingen?
– Allt som rörde fallet togs med i beräkningen och presenterades för justitieministern och regeringen. Med det sagt, så måste man anföra skäl som är möjliga att pröva, säger Therese Berggren.
Peter Sundes sista hopp står till Högsta domstolen, där han har ansökt om resning för andra gången.
Men redan nu måste han börja avtjäna sitt straff – åtta månader i fängelse.
– Han kan alltid söka nåd igen, men chansen att få bifall kort efter ett avslag är minimal. Då måste något nytt och avgörande i ärendet dyka upp, säger Therese Berggren.
Sydsvenskan har sökt Peter Sunde, hans advokat och justitieminister Beatrice Ask utan att lyckas.
Gå till toppen