Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vibratorplog och jordraket

Det öppna stadsnätet har kommit till Lackalänga. Trots att byn långt ifrån är en stad.
Det handlar om fiberoptik och datatrafik och allt är Stäviebon Per- Olof Strandbergs förtjänst.

För två år sedan bestämde han sig. Per-Olof Strandberg startade företaget Landnet, köpte in vibroplogar och började knacka dörr.
Sedan dess har hundra landsbygdsbor i södra Kävlinge, norra Lund och norra Lomma fått väldigt snabba internetuppkopplingar. För Henrik Hoff i Lackalänga är denna torsdag den stora dagen.
– Jag och Eskil, 3 år, skulle precis sätta oss i soffan och läsa en saga när han sa: Vem är det som går där ute?
Han bär Eskil på armen när de tittar på de underliga maskinerna ute vid vägen. Henrik Hoff jobbar inom IT-branschen och han har väntat på Landnets vibroplogar i ett och ett halvt år.
– Vi vill ha bättre nät och mer tillförlitligt nät än ADSL. Jag har ofta videosamtal hemma och det fungerar med ADSL-uppkopplingen, men det är inte optimalt, säger Henrik Hoff.
Per-Olof Strandberg och hans kollega Ulf Andersson börjar hos grannen. Ulf Andersson kör ner plogen 40 centimeter i marken. Maskinen vibrerar och Per-Olof Strandberg ser till att kabeln hamnar rätt. Det orange tunna plaströret liksom sugs ner i marken.
– När plogen vibrerar blir det ett hålrum där slangen lägger sig, förklarar Per-Olof Strandberg.
När de är färdiga syns ett snitt i gräsmattan. Det är lätt att trampa ner tuvorna. Då syns det ingenting.
– Vi slipper gräva hela vägen för att lägga ner kabeln, säger Per-Olof Strandberg.
De gör likadant i vägrenen när de lägger ner de tjockare kablarna. Då har de en större vibroplog. Den kan lägga ner 1000 meter rör i timmen. Om det ligger en sten i vägen eller om kabeln ska över en väg används en annan teknik.
– Då använder vi en jordraket och går under stenen eller vägen, säger Per-Olof Strandberg.
Sedan augusti i fjol har de lagt ner 3,5 mil fiberslang runt om i södra Kävlinge och i grannkommunerna. När de är klara i Lackalänga har de 100 abonnenter, men ligger slangen i jorden kan alla som vill ansluta sig.
– Företaget bär sig, tack vare förläggningstekniken. Ibland när vi är ute och gräver stannar folk bilen och frågar – kan ni inte dra hem det till oss också? Och det kan vi, säger Per-Olof Strandberg.
Nästa etapp är mot Vallkärra, sedan Hög och Dösjebro.

Vad är fiberoptik?

Fiberoptik är själva transportmedlet för datatrafiken. Det finns ingen gräns för hur mycket datatrafik nätet kan ta emot.
– Fiber är ett överföringssystem som fungerar med ljus. Ingenting går fortare än ljuset. Det behöver aldrig bytas ut eller grävas upp. Det är en passiv optisk utrustning. Om vi i framtiden behöver ett snabbare bredband behöver man bara gradera upp enheterna hos kunden och bredbandsbolaget, säger Per- Olof Strandberg.

Varför kan inte folk använda sig av 3G på landsbygden?

– Det fungerar inte. Varken 3G eller 4G. Bolagen lovar brett men de håller hälften. Om man står här ute och pratar i telefon i 3G bryts samtalet plötsligt och telefonen går över till GSM, säger Per-Olof Strandberg.

Vad är ADSL?

– Det är trafik via koppartrådar, telefonledningar alltså, säger Per-Olof Strandberg.

Gå till toppen