Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

EU satsar brett mot gängen

EU-parlamentet samlar sig mot den organiserade brottsligheten. I en specialkommitté letar parlamentet nya vägar att komma åt maffian i hela Europa – även den nya tidens gäng i Sverige, som inte har västar med särskilda symboler.

– Flera av mina kollegor likställer organiserad brottslighet med maffian i Italien, och utgår ifrån den när man diskuterar åtgärder, säger Olle Schmidt (FP), svensk medlem i kommittén.
Igår höll han ett rundabordssamtal i Malmö med experter på den svenska organiserade brottsligheten – bland dem polis, åklagare, Skatteverket samt forskare.
Flera deltagare krävde skärpt lagstiftning inom Sverige – nya spaningsmetoder att komma åt vapenhanteringen, skärpta straffsatser för flera olika brott, möjligheter att komma åt skattebrotten med sprit och tobak som omsätter mångmiljonbelopp. Och om att staten och kommunerna har ett stort ansvar vid sin upphandling.
– När entreprenörerna får höra att de kommer att bli kollade med polisen, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket så ser vi hur ibland hälften av dem drar tillbaka sina anbud, säger Bengt-Olof Berggren vid Göteborgs kunskapscentrum mot organiserad brottslighet.
Flera deltagare pekade på problem i kontakterna med andra EU-länder – för att Skatteverket ska kunna jaga pengar i exempelvis Tyskland måste kontakten gå via polismyndigheterna.
Olle Schmidt är ute efter en enad europeisk ansats.
– De fruktansvärda händelser som drabbat Malmö [mordvågen 2011–2012] visar på hur beroende vi är av varandra, säger han. Ligor i Östeuropa och Ryssland smugglar in vapen i EU, vapen som så småningom hamnar i händerna på våra ungdomar. Det är därför viktigt att vi stoppar skurkarna så fort de försöker ta sig över EU:s yttre gränser.
Bland de förslag som kom från mötet finns:
Harmonisering av skattesatser för att stoppa momsbedrägerier genom gränsöverskridande handel.
Öppnare sekretessregler mellan myndigheter för att kunna byta information om både brott och brottslingar.
Undersöka möjligheterna att överföra åtal och rättegångar mellan länderna.
Dessa och många andra förslag ska närmast hanteras av specialutskottet, Crim, som har ett ettårigt mandat och ska komma med sina rekommendationer nästa år. Flera år återstår innan det kan bli tal om EU-gemensamma lagar.

Crim-utskottet

Europaparlamentets särskilda utskott för frågor om organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt (Crim) inrättades i mars 2012. Tanken är att utskottet ska studera och analysera de brottsliga företeelserna samt utarbeta en övergripande och strukturerad plan för att bekämpa denna typ av brottslighet på EU‑nivå.
Gå till toppen