Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ung kvartett kom till skott

De siktar, håller andan och trycker försiktigt på avtryckaren. Det smäller till när skotten går i väg och det ryker lite från ett av gevären.
– Grejen är att få skotten på ett och samma ställe, säger Thomas Åkesson från Lomma skytteförening.

Det är prova på-dag på skjutbanan och fyra unga nybörjare är på plats. De lyssnar noga när Thomas Åkesson ger instruktioner om hur skjutningen ska gå till och innan det är dags att lyfta gevären måste ungdomarna hitta rätt position på mattorna.
– Ni lägger er ner och om ni är högerhänta sträcker ni den vänstra handen rakt fram. Sen drar ni upp det högra benet så att ni blir stabila. Nu kan ni greppa geväret, säger han.
Barnen gör precis som han säger och ett par minuter senare ligger de uppradade på mattorna med gevärspiporna riktade mot tavlorna.
– Sådär ja, det ser riktigt bra ut, säger Thomas Åkesson.
Men tolvåriga Alva Kärrman är inte nöjd. Hon reser sig upp och tar av sig ett örhänge.
– Det är i vägen för hörselskyddet. Nu känns det bättre men det är lite nervöst, säger hon.
Gevären laddas med ett magasin som innehåller fem skott.
– Stressa inte, sikta noga och känn efter att kroppen är avslappnad. När ni känner er redo, håll andan och tryck av. Sen är det viktigt att ni håller geväret stilla och fortsätter sikta i ytterligare en sekund annars kan ni missa tavlan, säger Thomas Åkesson.
Skotten far iväg mot tavlorna som sitter femtio meter bort. När alla har skjutit sina fem skott är det dags att titta på resultatet.
Tioåriga Oskar Ottosson Cågård springer fram till tavlan.
– Alla mina träffade, utbrister han.
De andra har också träffat tavlorna, med varierat resultat.
– Ett av mina träffade mitt i tavlan, säger Alva Kärrman.
Systrarna Ella och Klara Persson Rostedt har tidigare testat att skjuta luftgevär men aldrig ett riktigt gevär och aldrig på en femtiometersbana.
– Det svåraste är att hålla geväret stilla när man skjuter. Det kändes som att det hela tiden svajade till, säger Ella Persson Rostedt.
– Det var roligt men det är lite kallt om fingrarna, säger Klara Persson Rostedt.

Lomma skytteförening

Lomma skytteförening bildades på 1940-talet i samma veva som skjutbanan intill Malmövägen byggdes. På skjutbanan finns fyra grenar: luftgevär 10 meter, gevär 50 meter, gevär 300 meter och lerduva (skeet).
Klubben har ett femtontal aktiva vuxna och tre aktiva barn.
Thomas Åkesson och elvaåriga Ella Persson Rostedt inspekterar resultatet av dagens andra skjutning. ”Det gick bra”, konstaterar hon.
Gå till toppen