Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Äldre säger nej till vaccination mot influensa

Bara varannan person över 65 år valde förra året att vaccinera sig mot influensa.
Följden kan bli att fler blir svårt sjuka eller dör, befarar Smittskyddsinstitutet (SMI).

Det minskade intresset bland äldre hänger troligen samman med massvaccineringen mot svininfluensa hösten 2009 då många barn och unga drabbades av narkolepsi, tror myndigheten.
– De har troligen skrämts av det som de har läst om narkolepsi i medierna, säger statsepidemiologen Annika Linde till Dagens Nyheter.
Säsongen före pandemin, 2008/2009, vaccinerade sig 72 procent av dem som var 65 år eller äldre mot influensa. Senaste säsongen, däremot, var motsvarande andel bara 50 procent. Det framgår av en enkätundersökning SMI låtit göra
En annan orsak till det minskande intresset, spekulerar SMI, kan vara att många äldre inte tar influensahotet på allvar eftersom tidigare influensasäsonger inte varit så allvarliga.
– Om utvecklingen fortsätter så här kommer sannolikt många fler än nödvändigt att bli allvarligt sjuka eller dö av influensa, säger Linde.
Nya beräkningar av SMI och Socialstyrelsen visar att överdödligheten på grund av influensa varierar kraftigt från år till år.
Vissa säsonger dör inte fler än 40 svenskar på grund av sjukdomen, andra så många som 2 000.
Gå till toppen