Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skadorna tyder på vargattack

Tjugo får dödades vid en trolig vargattack i Skåne på onsdagsmorgonen. Vargen förväntas vara kvar i trakten.

Tjugo fårtackor har hittats döda på Näsbyholms gods i Skurups kommun. Djuren dödades troligen av en varg.
Bertil Nilsson och Göran Frisk flår och tar hand om djuren.Bild: Foto: Lars Dareberg
På gårdsplanens grus ligger tolv fårkadaver. Länsstyrelsens folk har flått skinnen av de döda djuren för att kunna undersöka skadorna närmare. Det står en doft av fårtalg över platsen - Näsbyholms gods.
– Vissa av kropparna var fortfarande varma när vi kom hit i förmiddags vid elvatiden, säger han.
Kroppstemperaturen tyder på att rovdjursattacken inträffade bara några timmar tidigare - sen natt eller tidig morgon. Förutom de tolv på gårdsplanen är ytterligare åtta får på väg in från fältet där de hittades.
Bertil Nilsson och hans två kollegor från länsstyrelsen har att gå igenom alla djurkropparna och slå fast att det är varg - då betalas försäkringsersättning ut.
Är det en hund som attackerat blir det inga pengar. Grovt talat är de döda djuren värda mellan 60 000 och 80 000 kronor, beroende på vikt.
Erfarenheterna från tidigare rovdjursattacker talar för att det verkligen är varg i det här fallet.
– Titta på betten - det är någon som verkligen har hållit fast med käftarna, en hund brukar byta bett, säger Bertil Nilsson.
Och de döda fåren är stora. Några väger uppemot 100 kilo. Det talar också för att det verkligen är varg - som väger kanske 60-70 kilo - som slagit till. En hund ger sig normalt inte på byten av den storleken.
Vissa av fåren har sönderslitna halsar, på andra har rovdjuret bitit i djurens bakdelar - fått tag över ryggraden och knäckt den. Det kräver också en vargs kraft.
Den har fått ordentligt med mat - köttet är avgnagt längs revbenen på minst två av fåren, där sitter mycket fett som ger vargen energi. På ytterligare några får är det stora bett tagna av lårköttet. Men de flesta är bara ihjälbitna.
– Det är faran vid en sån här attack, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Vargen vet med sig att det ligger byte kvar i terrängen, risken är stor att han återvänder i kväll eller natt för att äta igen.
Varför har vargen dödat så många får och inte bara ett?
– Det beror på inhägnaden - vargen följer sin reflex och tar ett djur. Om det hade varit en hjort i terrängen så skulle resten av hjorden försvunnit. Men fåren har ingenstans att ta vägen. De springer runt, runt, så reflexen väcks igen hos vargen.
Tjugo fårkroppar har återfunnits efter attacken, men det finns i alla fall en teoretisk möjlighet att något djur kom undan. Eller ligger kvar i ett vattendrag.
– Flera av fåren blev så hårt stressade att de sprang ner i vattnet och drunknade, säger Göran Frisk, besiktningsman.
Att en varg tagit sig så långt söderut som Skurupstrakten beror på könsdriften.
– Det är honorna som väljer revir. Den här vargen är troligen en ung hanne som söker en hona, säger Nils Carlsson. Han kan röra sig långt, 10 till 15 mil per dygn. Men här hittar han ingen hona, det är säkert.
Cirka 1 500 fler byten rör sig i markerna kring Näsbyholm, så många får hör till godset. Och markägarna runtom har ännu fler djur som är tänkbara måltavlor.
– Den närmaste tiden behövs det uppmärksamhet, säger Nils Carlsson. Vi hjälper till med att sätta upp lapptyg ute i markerna - det kan skrämma bort vargen. Sen får vi informera så mycket vi kan och markägarna bör ha en ökad tillsyn. Vargen skyr människor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen