Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ape-gården i nytt polishus

Någon har plockat bort "l" ur ordet Apelgården. "Klart vi är bestörta! Det som hänt tar mycket tid och kraft säger närpolischefen.

– Värdegrunden är en ständig dialog inom alla polisens avdelningar, men framför allt ute på Rosengård. Vi är vana vid att hantera de här frågorna på ett professionellt sätt. Därför är vi jättebesvikna på att någon kan göra såhär, säger Bengt Hersler.Bild: Arkiv: Håkan Röjder
På onsdagen var det inflyttning i det nya polishuset på Rosengård. Då upptäcktes att någon saboterat en av konferensrummens skyltar. Eftersom polishuset öppnar först på måndag är det bara poliser och hantverkare som haft tillgång till lokalerna. Skylten plockades genast bort och polisen gjorde en anmälan om åverkan.
Närpolischefen är både besviken och arg på det inträffade.
Det kan mycket väl vara en polis som ligger bakom det försvunna l-et, enligt närpolischefen. Det har funnits hantverkare i huset, men Bengt Hersler poängterar att polisen inte frånsäger sig ansvaret. Nu får IUG (interna utredningsgruppen) utreda vad som hänt.
– Klart vi är bestörta! Det som hänt tar mycket tid och kraft från alla duktiga medarbetare ute på Rosengård. Tanken med den nya polisstationen är att skapa större närhet för de boende. Vi har döpt rummen efter de olika områdena så att folk ska känna tillhörighet. Den förstörda skylten strider helt mot våra tankar.
I december 2008 kallade poliser en person för "apejävel" under omtalade kravaller på Rosengård. Något som filmades och uppmärksammades under en rättegång 2009. Poliser i den aktuella polisbussen fick löneavdrag och uttalandet ledde till en intensiv debatt om polisens värdegrund.
– Mina tankar går till hur media behandlade debatten 2009. Jag vill inte att alla poliser ska drabbas av vad en enskild person har gjort. Så fort vi såg skylten tog vi ner den och vi har skrivit en anmälan och ett pm om händelsen, säger Bengt Hersler.
Efter händelsen 2008 har ni arbetat med polisens värdegrund. Hur tycker du det har fungerat?
– Värdegrunden är en ständig dialog inom alla polisens avdelningar, men framför allt ute på Rosengård. Vi är vana vid att hantera de här frågorna på ett professionellt sätt. Därför är vi jättebesvikna på att någon kan göra såhär.
Vad kommer ni att får för reaktioner från de boende?
– Det bor 84 nationer på Rosengård och det ställer vissa krav på polisen på Rosengård. De känner oss och vet hur vi jobbar, så jag hoppas det här inte kommer att påverka vårt arbete. Rosengårdspolisen har stort förtroende, men de kriminella kommer att utnyttja fadäsen.
Vem ska använda rummet? Kan det vara så bisarrt att polisen skapat en ape-gård åt sig själva?
– Så är det. I det här rummet kommer vi att sitta själva, säger Bengt Hersler.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen