Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Risken är stor för att han återvänder”

Skurup. Tjugo får dödades vid en trolig vargattack i Skåne på onsdagsmorgonen. Vargen förväntas vara kvar i trakten.
– Det är väldigt, väldigt, väldigt liten risk att den närmar sig en människa, säger rovdjursexperten Nils Carlsson.

På gårdsplanens grus ligger tolv fårkadaver. Länsstyrelsens personal har flått skinnen av de döda djuren för att kunna undersöka skadorna närmare. Det står en doft av fårtalg över platsen – Näsbyholms gods. Naturvårdshandläggare Bertil Nilsson snittar upp skinnet på ett av fåren.
– Vissa av kropparna var fortfarande varma när vi kom hit i förmiddags vid elvatiden, säger han.
Kroppstemperaturen tyder på att rovdjursattacken inträffade bara några timmar tidigare – sen natt eller tidig morgon. Förutom de tolv kropparna på gårdsplanen är ytterligare åtta får på väg in från fältet där de hittades.
Både Bertil Nilsson och hans två kollegor från länsstyrelsen har gummihandskar och blodstänkta plastförkläden på sig under undersökningsarbetet. De har att gå igenom alla djurkroppar – väga, mäta och fotografera – för att slå fast om det är ett vargangrepp – då betalas försäkringsersättning ut.
Är det en hund som attackerat blir det inga pengar. Grovt talat är de döda djuren värda mellan 60 000 och 80 000 kronor, beroende på vikt.
Alla erfarenheter talar för att det verkligen är varg i det här fallet.
– Titta på betten – det är någon som verkligen har hållit fast med käftarna, en hund brukar byta bett, säger Bertil Nilsson.
Och de döda fåren är stora. Några väger uppemot 100 kilo. Det talar också för att det verkligen är en varg – som väger kanske 60–70 kilo – som slagit till. En hund ger sig normalt inte på byten av den storleken.
Vissa av fåren har sönderslitna halsar, på andra har rovdjuret bitit i djurens bakdelar – fått tag över ryggraden och knäckt den. Det kräver också en vargs kraft.
Den fick rejält med mat – köttet är avgnagt längs revbenen på minst två av fåren. Där sitter mycket fett som ger energi. På ytterligare några får är stora bett tagna av lårköttet. De flesta är bara ihjälbitna.
– Det är faran vid en sån här attack, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Vargen vet med sig att det ligger byte kvar i terrängen, risken är stor för att han återvänder i kväll eller natt för att äta igen.
Varför har vargen dödat så många får och inte bara ett?
– Det beror på inhägnaden – vargen följer sin reflex och tar ett djur. Om det hade varit en hjort i terrängen så skulle resten av hjorden försvunnit. Men fåren har ingenstans att ta vägen. De springer runt, runt, så reflexen väcks igen hos vargen.
Tjugo fårkroppar har återfunnits efter attacken, men det finns i alla fall en teoretisk möjlighet att något djur kom undan. Eller ligger kvar i ett vattendrag.
– Flera av fåren blev så hårt stressade att de sprang ner i vattnet och drunknade, säger Göran Frisk, besiktningsman. Det kan inte ha varit en lätt död.

Dödade får

Tjugo döda får hittades på en gård utanför Skurup. Se inslaget på Sydsvenskan.se.
Gå till toppen