Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånsk medicin säljer i Japan

Skånsk-danska Medicon Valley Alliance har fått in en fot på den japanska marknaden.

Charlotte Ahlgren Moritz är vice vd i Medicon Valley Alliance.Bild: Arkiv: Jenny Leyman
Thomas Jonsson, Medicon Valley Alliances Japanambassadör, skrev igår ett avtal med den japanska motsvarigheten till branschorganisationen för bioteknikföretag, Japan Bioindustry Association.
– Japan är ett land som bygger mycket på personliga relationer och vi tror att det här avtalet gör det lättare att träffa rätt folk och bli respekterad, säger han.
Medicon Valleys ambassadörsprogram har funnits sedan 2008 och finansieras av Region Skåne, Region Hovedstaden och Region Sjælland. I dagarna bestämdes att den internationella verksamheten byggs ut med ytterligare sjutton miljoner kronor från Region Skåne och Region Hovedstaden. Det innebär att Thomas Jonsson får två kollegor, tillsammans ska de bevaka Kina, Sydkorea och Japan. Den nuvarande USA-ambassadören i Boston får sällskap av en ambassadör i San Diego.
– Det är en enorm styrka att ha en person på plats. Ett litet företag i Medicon Valley kan aldrig själv lyfta på luren och ringa en läkemedelsgigant i Japan och säga att jag vill träffa er. Det går inte. Men med hjälp av ambassadörernas nätverk kan de knyta kontakt, säger Charlotte Ahlgren Moritz, vice vd i Medicon Valley Alliance.
I somras ledde Bostonambassadörens arbete till att Öresundsregionerna, däribland Region Skåne, skrev ett avtal med delstaten Massachusetts. Förhoppningen är att avtalet ska ge skånska och danska läkemedelsföretag möjlighet att komma åt amerikansk kompetens och amerikanska forskningspengar genom företagssamarbeten. För amerikanska läkemedelsföretag är det en chans att komma åt EU-pengar.
– USA är en gigantmarknad för life science och den vill vi sticka ner sugröret i och vara en del av, säger Charlotte Ahlgren Moritz.
Den andra högintressanta marknaden för Medicon Valleys bioteknikföretag finns i Japan. Ambassadören Thomas Jonsson har jobbat i Japan i tjugo år och bor till vardags utanför Tokyo. För tillfället är han på konferens i Yokohama där han har bokat möten med tjugosju japanska bioteknikföretag.
– Jag har med mig uppdrag från våra svenska och danska företag om att skaffa information och hitta nya partners, säger han.
Det största han har bidragit till hittills är Ideonföretaget Exini Diagnostics stororder från det japanska läkemedelsföretaget Fujifilm Pharma.
– Jag hjälpte Exini under två år att få japanerna att köpa deras produkt och testa den på sjukhus. Det ledde till deras genombrottsorder på den internationella marknaden.
Han hjälper fortfarande Exini på nästintill daglig basis.
– Det finns jättegoda relationer mellan Fujifilm Pharma och Exini i dag och de samarbetar mycket. Men det uppstår fortfarande språkproblem och kulturella missförstånd.
Gå till toppen