Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åkesson städar upp i SD

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anser att det behövs "städas upp" i de egna leden. I ett brev till partiets omkring tusen förtroendevalda skriver han att "från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet."

Bakgrunden är bland annat flera uppmärksammade uttalande av lokalpolitiker. Det handlar både om rasistiska uttalanden, men också andra, som att det borde vara "skottpengar" på statsministern.
I brevet uppmanas den som känner sig träffad av eller har problem med brevets skarpa formuleringar att genast lämna Sverigedemokraterna frivilligt.
"Det skulle bespara oss en hel del arbete. Den som ändå väljer att stanna kvar, kommer inom kort att bli föremål för personärende och uteslutning", lyder texten.
Enligt Åkesson finns det inte en utlösande faktor till att brevet nu skickas ut.
– Vi har sedan valet uppmärksammats på ett antal fall där kommunpolitiker eller andra lokalt runt om i partiet gör uttalande som är oacceptabla. När man tittar på det sammantaget så är det helt enkelt för många och vi måste uppifrån sätta ned foten och tala om att det räcker nu. Nu behöver vi ha en storstädning, säger Jimmie Åkesson till TT.
TT: Är problemet större än vad du medgett tidigare?
– Vi har över tusen förtroendevalda i landet och hur många det här handlar om vet inte jag. Jag ska ha ett möte med medlemsutskottet inom kort och diskutera det här. Vi har ett problem och jag är inte rädd för att tillstå det, säger Åkesson.
Han anser att problemet uppstått på grund av att partiet vuxit väldigt snabbt och att det därför kommit in olämpliga personer. På sina ställen har det skapats en osund intern kultur som partiledningen nu måste ta tag i, enligt Åkesson.
– För oss är det helt avgörande. Bristen på trovärdighet har hållit tillbaka oss tidigare. Många saknar förtroende för vårt parti på grund av sådana här enskilda exempel, säger Åkesson.
I brevet skriver han att i "vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar."
– Vi kommer inte att acceptera avvikelse i någon mening egentligen. Vi kanske har varit lite för naiva och snälla, säger Åkesson.
Gå till toppen