Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Irak kan kvala i Malmö

Malmö och Swedbank stadion kan bli nästa hemmaplan för det irakiska landslaget.

Bild: Foto: Patrick Persson
De närmaste två VM-kvalmatcherna mot Australien och Jordanien i höst, oktober och november, är planerade att spelas i Doha, Qatar. Irak är ju ett fotbollsland utan nationalarena efter Irakkriget. Sanktionerna är inte hävda.Men efter festen mot Brasilien anser det irakiska förbundet att Malmö har klarat testet att bli VM-kvalarena.
– Det är inget för mig att avgöra, sa förbundskaptenen Zico.– De besluten tar de ansvariga i förbundet men vi har haft fina dagar här i Malmö. Träningsmässigt kunde det inte varit bättre. Kanske inte så varmt som i Qatar men vi lär oss hela tiden i det internationella umgänget. Vi behöver matcher mot starka lag som Brasilien. Och nu vet vi hur det är att spela på vått gräs också. Vi är vana vid värme.
Den matchen som kan komma ifråga är mötet mot Japan den 11 juni nästa år. Den enda hemmamatchen som Irak har kvar i VM-kvalet. Då är det dessutom fruktansvärt hett att spela i Qatar, VM-värden sommaren 2022.Två lag i femlagsgruppen går vidare till VM i Rio 2014. Trean kvalar vidare.Just nu ligger Qatar trea i gruppen. Japan leder på tio poäng på fyra matcher. Jordanien har fyra poäng på andra plats. Irak, Australien och Oman har alla två poäng.
Det som kan ligga Malmö till last som arrangör var det bristande säkerheten. MFF tjänar i storleksordningen en miljon kronor på att hyra ut sin arena till det schweiziska fotbollsbolaget Match World som äger rättigheterna till Brasiliens vänskapslandskamper.
Gå till toppen