Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska bolånen granskas

Konkurrensverket har inlett en granskning av bankmarknaden inriktad på bland annat bolån.


– Vi har indikationer på att det här inte fungerar så bra som det borde, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket, till Dagens Industri. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) välkomnar granskningen.
Bland annat ska verket titta på hur bankerna justerar bolåneräntorna efter Riksbankens räntebesked. Indikationen är att justeringar sker snabbare vid besked om att räntan går upp än när den går ner.
Konkurrensverket ställde i somras ett antal frågor till banker och fondbolag om utlåningsräntor och upplånekostnader för bolån, och även om fondavgifter och inlåningsräntor. Svaren har nyligen kommit in och nu ska verket analysera uppgifterna.
– Det är för tidigt att dra några slutsatser än. Vi är precis i början av vår analys, vår rapport kommer någon gång på vårkanten, säger Gunnel Schön, chef för den avdelning på Konkurrensverket som har hand om granskningen.
Den pågående debatten om bolånen och bankernas marginaler väckte Konkurrensverkets intresse för frågan, enligt Gunnel Schön. Men hon påpekar att det inte finns några misstankar om brott mot konkurrenslagstiftningen, utan att uppgifterna har inhämtats utifrån lagen om uppgiftsskyldighet.
– Det ligger i vårt uppdrag att följa sådana här företeelser.
Villaägarna välkomnar Konkurrensverkets granskning.
– Vi ser den som ett kvitto på att vårt arbete det senaste året har gett resultat och att vår analys är korrekt, att marginalerna är för höga i dag, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom hos Villaägarna.
Även om bankerna har fått det något tuffare i och med finanskrisen anser Villaägarna att marginalerna på bolån är omotiverat höga.
– Om man tar den femåriga bundna räntan på bostadslån så har marginalen till den femåriga bostadsobligationsräntan nästan fördubblats sedan 2008.
Villaägarna tror och hoppas att Konkurrensverket ska komma till samma slutsats.
– Sen får man ta ställning till vilken åtgärd staten ska använda sig av.
Förbundet vill helst se att bankerna blir skyldiga att redovisa sina upplåningskostnader.
– Vi som företräder konsumenterna skulle ha stor nytta av det, då skulle vi kunna följa utvecklingen.
Finansmarknadsminister Peter Norman (M) välkomnar Konkurrensverkets granskning.
– Konsumenten tycker jag alltid är i underläge, framför allt på finansiella marknader. Det vi kan göra från politikers och myndigheters sida för att stärka konsumentens ställning, det är bra, säger Peter Norman till TT.
Enligt Konkurrensverket finns det indikationer på att bolånemarginaler, sparräntor och fondavgifter inte fungerar som de borde. Peter Norman håller delvis med.
– Det är ganska lätt för nya företag att etablera sig på fondmarknaden, till exempel. Men grundproblemet är att konsumenten har för lite kunskap. Om konsumenten har alldeles för låg kunskap fungerar marknaden dåligt, så i den meningen håller jag med.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen