Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Företagandet är hans konst

Hossein Sadr beskriver sig själv som en konstintresserad entreprenör. Han mäter inte framgång i lyckade affärer och ökad vinstmarginal. Han ser sitt företagande som en konstnärlig resa.

2005 började Hossein Sadr sälja mattor över nätet tillsammans med sin kollega Ludvig Friberger under namnet Carpet Vista.
– Jag hade bestämt mig för att börja med e-handel. Folk avrådde mig, de menade att folk inte vill köpa mattor utan att kunna känna och se på dem. Jag ansåg att det skulle gå om vi bara hade tillräckligt bra bilder och information, säger Hossein Sadr.
Företaget har precis flyttat in i nya lokaler i Limhamn. Kunderna finns i hela världen.
– Vi är internationellt nischade och säljer till ungefär 130 länder. 87 procent av vår omsättning kommer från export, så den svenska marknaden står endast för 13 procent av omsättningen.
Mattorna som säljs via Carpet Vista är handknutna och ungefär 30 procent av försäljningen kommer från egna produkter och egen produktutveckling. Hossein Sadr säljer även maskingjorda mattor under namnet Rug Vista samt konst- och bruksglas från skandinaviska glasbruk under namnet Artglass Vista.
Redan som barn började Hossein Sadr sälja produkter i hemlandet Iran.
– Jag började sälja smågodis och leksaker när jag var sju, åtta år. Mamma ville att man skulle jobba och hon stöttade mig. Jag utvecklade mina affärer och när jag var i sena tonåren hade jag flera egna företag med ett flertal anställda.
I början av 1980-talet sålde han videoapparater och västerländska filmer, vilket var en lysande affär i ett Teheran som på den tiden präglades av en stark censur.
– Officiellt hade jag en hemelektronikaffär, men jag tjänade mina pengar på att köpa och sälja videoapparater och sälja eller hyra ut filmer som hade censurerats av en eller annan anledning.
Som 23-åring flydde Hossein Sadr och hans hustru från Iran. Uppväxten har påverkat hans sätt att se på andra människor.
– Jag har stor respekt för människor, deras integritet och deras fria sätt att bete sig. Där var det så att så fort du började tänka och ifrågasätta så var du ett politiskt hot. Jag hade vänner, klasskamrater och grannar som blev avrättade för det.
Känslorna är ständigt närvarande för Hossein Sadr och hans ton blir allvarlig och ögonen blir blanka när han minns en särskild episod.
– När min dotter tog studenten blev jag oerhört känslosam. Tårarna föll ner för mina kinder på hennes fest och hon undrade naturligtvis varför jag grät. Jag sa först att det var glädjetårar, men hon förstod att det inte var så. Sanningen var den att jag tänkte på att när jag var i den åldern så hade hälften av mina klasskamrater antingen dödats i kriget eller blivit avrättade.
Affärsintresset vidareutvecklades när Hossein Sadr kom till Sverige, men det tog ett tag innan han kom igång på riktigt.
– Jag tappade 13 år av mitt liv eftersom jag flydde. Det tog tid att skapa ett nytt liv och att lära mig ett nytt språk och en ny kultur.
Hossein Sadr har ingen akademisk examen. Han påbörjade en utbildning till civilingenjör på Lunds tekniska högskola, men hoppade av efter att skolan fått besök av representanter från branschen.
– När de var där och pratade om hur vi skulle kunna använda utbildningen på deras företag så kände jag direkt att det var helt fel för mig, så jag valde att hoppa av och starta ett grossistföretag i stället.
Sedan dess har han fortsatt inrikta sig på affärer och företagande.
– Jag är en entreprenör och om man är tillräckligt energisk för att testa på många saker så är det något som lyckas till slut. Jag har gjort många bra affärer, men rätt många dåliga också. Jag ser dock inte det som misstag, utan som lärdomar.
Hossein Sadr har en stark drivkraft att utvecklas, samtidigt som han värnar om att ha kvar barnasinnet och hjärtat i det han gör.
– Jag vill inte åldras. Jag är som en sjuåring, jag klättrar fortfarande i träd och hoppar i vattenpölar.
Grossistfirman såldes till en dansk firma 2002 och tre år senare var arbetet med nätförsäljningen igång.
– Det är egentligen inte mattförsäljningen i sig som är vår styrka, utan det är vår elektroniska och tekniska plattform ”Vistan”. Vi har byggt upp allt själva och vi kontrollerar kedjan från a till ö.
Framtidsvisionen är inte att företaget ska sälja så många produkter som möjligt eller att de ska få så hög vinstmarginal som möjligt.
– Jag vill ha en företagsmodell och ledarskapsmodell som inspirerar andra att tillämpa den i sitt företag. En stor del av dagens människor motiveras av pengar, men så är det inte för mig. Företaget är mitt konstverk. Omsättningen och vinsten är dock en förutsättning för konstverkets överlevnad.
Mattföretaget Carpet Vista har precis flyttat till nya lokaler i Limhamn . ”Vi är internationellt nischade och säljer till ungefär 130 länder. 87 procent av vår omsättning kommer från export, så den svenska marknaden står endast för 13 procent av omsättningen”, säger Hossein Sadr.
Senast lästa bok: ”’Steve Jobs - en biografi’.”
Drömjobb som ung. ”Som 4-åring ville jag bli polis, men ganska snabbt övergick drömmarna till att jag ville bygga företag”.
Smartaste vardagsprylen: ”Min laptop har jag alltid med mig.”
Senast sedda film: ”’Brave’. Jag ser nästan alla nya filmer”.

Hossein Sadr

Ålder: 48 år.

Familj: Fru och två utflugna döttrar.

Bor: Villa i Malmö.

Intressen: Nätverka med vänner och utvidga sitt kontaktnät, läsa böcker, gå på bio och surfa på vetenskapsinriktade sidor.

Carpet Vista

Omsättning 2011: 73 931 718 (59 566 787)

Resultat 2011: 4 631 407 (6 306 093)

Företaget har idag 33 anställda.

I samma koncern som Carpet Vista ingår moderbolaget Indexon AB och Indexera Esolutions i Malmö AB.

Gå till toppen