Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högmässa med doft av äpple

Två dagars arbete och 750 kilo äpplen.
Nu är den klar, konstnär Emma Karp Lundströms äppeltavla som blir en del i firandet av Tacksägelsehögmässan i Domkyrkan i morgon. 

– Tavlan ändrar färg från dag till dag, säger Emma Karp Lundström som under två dagar skapat konstverket av 750 kilo äpplen.Bild: Foto: Tommy Lindstedt
Det tio kvadratmeter väldoftande konstverket är placerat strax ovanför katedralens stora trappa. Där ska tavlan med dess sju olika äppelsorter pryda sin plats fram till den 25 oktober.
Emma Karp Lundström är känd för att sedan tolv år tillbaka årligen göra en 108 kvadratmeter stor äppeltavla i Kivik. Det här är första gången hon framställer en äppelskapelse i en kyrka.
– Eftersom det är skördetid vill jag efterlikna den skånska slätten med dess fruktträd, säger Emma Karp Lundström.
– Allt efter det att äpplena mognar ändrar tavlan färg. Så den som vill kan komma hit och se tavlans förändring dag för dag. Alla äpplen kommer att mörkna, utom grön Gravensteiner som behåller sin färg.
Det är genom domkyrkokaplan Lena Sjöstrand som kontakten togs med Emma Karp Lundström för drygt ett år sedan. Tillsammans diskuterade de motivet och bästa placering av konstverket.
– Vi ville ha en placering där talan syns omedelbart när man kommer in i kyrkorummet. Här gör den sig mycket bra ihop med mosaiken i taket, tycker Lena Sjöstrand.
Tacksamhetsdagen har gamla traditioner som innebär att skörden bärs fram och visas upp, ofta nedanför kyrkaltaret. Under söndagen breder traditionen bokstavligen ut sig och omfattar även Domkyrkoplatsen där det erbjuds försäljning och smakprovning av äppelprodukter.
I morgon blir tavlan en del i gudstjänstfirandet som startar klockan 11.
De sju äppelsorternas som Emma Karp Lundström använder är Katja, Summerred, röd Gravensteiner, grön Gravensteiner, Alice, Ingrid Marie och Discovery.
Gå till toppen