Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Propagandalag ökar våldet mot homosexuella

Ett tjugotal maskerade män stormade en gayklubb i centrala Moskva natten mot fredagen och misshandlade besökare med tillhyggen. Attacken var den andra i sitt slag på en vecka.

Brutalt övergrepp. Ukrainske gayaktivisten Svjatoslav Sjeremet angreps i maj av maskerade förövare efter en presskonferens. Angriparna försvann från platsen när de insåg att de blev fotograferade. Sjeremet klarade sig med lindriga skador.Foto: reutersBild: reuters
Ett sjuttiotal personer hade samlats för att fira den internationella komma ut-dagen när klubben stormades.
En av angriparna riktade en pistol mot mannen som stod i baren. Inredningen i lokalen slogs sönder och tre besökare misshandlades så allvarligt att de behövde sjukhusvård. En kvinna vars glasögon slogs sönder vårdas för allvarlig ögonskada.
– Det var en välplanerad aktion för att skrämma bort folk som hade tänkt ansluta sig till vår rörelse. Angriparna hade spanare inne på klubben inför attacken, berättar gayaktivisten Pavel Samburov.
Han var själv med på klubben men skadades inte.
– Det gick väldigt snabbt, jag försökte ringa polisen men kom inte fram innan angriparna hade rusat ut igen. Det var unga killar med huvor och masker.
Angrepp mot homosexuella har blivit vanligare sedan lokala lagar som förbjuder homosexuell propaganda i år antagits i Sankt Petersburg och några andra regioner i Ryssland. Många politiker och präster har tagit tillfället i akt och uttalat sig fientligt om homosexuella när lagarna diskuterats.
Efter den senaste attacken beklagade en ortodox präst i Moskva offentligt att han själv inte kunde delta. Enligt honom står det i Bibeln att homosexuella ska stenas.
”Den ortodoxa tron, kulturen och civilisationen är inte förenliga med det här äcklet”, skrev prästen Sergij Rybko på en kyrklig webbsida. Ryssland ska inte bli som väst där allt är tillåtet, tillade han.
Lagen mot ”homosexuell propaganda” har i praktiken gjort det legitimt att hetsa mot homosexuella. Att sprida hat mot minoriteter fungerar som ett sätt att dra bort uppmärksamheten från verkliga problem i samhället, säger aktivisten Jevgenij Pisemskij som arbetar med hälsovård för sexuella minoriteter.
– Av någon anledning ser man minoriteters rättigheter som något västligt, något som inte passar i Ryssland.
Nu diskuteras en liknande lag i grannlandet Ukraina. Anhängare finns i alla partier, och nästa vecka väntas parlamentet lägga sista handen vid lagförslaget som gör det förbjudet att nämna homosexualitet i positiva ordalag.
Även filmer med homosexuella inslag skulle stoppas av lagen. Författarna av lagförslaget har nämnt den amerikanska filmen Brokeback Mountain som ett exempel på vad som ska förbjudas.
– Det här kommer från Ryssland. EU ger stöd till organisationer som arbetar mot diskriminering, men Ryssland motarbetar våra rättigheter. Fast jag är fortfarande optimist, lagen har ännu inte antagits, säger den ukrainska gayaktivisten Igor Medvid.
Men våldet mot homosexuella i Ukraina har redan ökat.
Flera aktivister har angripits de senaste månaderna, och den planerade prideparaden i maj ställdes i sista stund in på grund av hot om våld.
Gå till toppen