Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hobby som ger kunskap

I en källarlokal i Svedala lär man sig massor om kungar, länder, djur och annat genom att sortera och studera papperslappar.
Och den som har riktig tur kan hitta kärleken i sin lokala frimärksklubb.

Det fanns en tid när var och varannan tioåring hade en frimärkssamling. Numera är det inte lika självklart.
Men i källarlokalen under Kyrkskolan lever intresset hos Svedala unga frimärkssamlare.
Den här kvällen i början av oktober har ett tjugotal av dem samlats för att sortera, byta, spela frimärksbingo och umgås.
Vid ett av borden sitter elvaåriga Miranda Hansson. Hon berättar gärna om sin hobby.
– Jag började med det här för två år sedan. Det är jättekul. Jag samlar på frimärken med fåglar, säger hon och öppnar ett av flera album som ligger på bordet framför henne.
– De är så fina. Här är märken från Sovjet och Korea och Rumänien. Man lär sig mycket om länder och städer.
– I min klass är det bara jag som går här. Min kompis har ridning och de flesta killarna tränar fotboll, säger hon och trollar fram en vit påfågel – ett av favoritmärkena – ur albumet.
Glenn Larsson, ordförande i föreningen, intygar att fotbollen är en svår konkurrent om den tid barn och unga kan lägga på föreningsaktiviteter. Å andra sidan är fördelen med frimärkssamlandet att var och en kan utöva sin hobby i egen takt. En del kommer oftare på veckoträffarna – andra mer sällan.
– Motiven är det som lockar de flesta. Hundar, hästar, katter eller fotboll. Det samlade jag själv på när jag var liten, säger Glenn Larsson som har varit med sedan barnsben.
– Klassen skulle åka skridskor. Jag hade inga så jag fick vara kvar här på skolan och hjälpa vaktmästaren. Han satte mig att fylla plastpåsar med frimärken och sade att jag fick ta så många jag ville. Det hände två gånger sedan var jag fast, berättar Glenn Larsson.
Den numera pensionerade vaktmästaren Leif Malmgren finns också med den här kvällen.
– Ja, du var så här stor, intygar han om måttar strax över höfthöjd.
Historien om hur Leif startade föreningen tycks ha blivit något av en legend. Hösten 1983 satte han en lapp på matsalens dörr på Kyrkskolan med budskapet ”Är du intresserad av att samla frimärken, är du välkommen till matsalen på torsdag klockan 15.00”. Tjugofem ungdomar kom och hade snart bildat en ungdomsfrimärksklubb.
Hur var det då med kärleken?
Therése Larsson vittnar om att man mycket väl kan möta sin livskamrat i en lokal frimärksklubb. Hon och ordföranden Glenn är nämligen ett par sedan länge. Vid ett av borden sitter tolvåriga dottern Amanda. De två lintottarna William, sju år, och Ludvig, fyra år, håller sig nära mamma.
– Det var här vi träffades för sexton år sedan. Numera är hela vår familj engagerad, säger Therése Larsson som själv riktat in sitt samlande på märken med Disneymotiv.
Hon räknar upp en hel rad argument för att intressera sig för frimärken.
– Det är en lugn och avkopplande hobby och en trevlig motvikt till datorspel. Motiven gör att man lär sig om Sveriges kultur och historia och mycket annat, säger hon.

Historien om ett frimärke

På jullovet 1885 fick den då 14-årige skolpojken Georg Backman sin mormors tillåtelse att ta frimärkena från några gamla brev. George gick sedan till frimärkshandlaren Heinrich Lichtenstein i Stockholm som han hört kunde betala upp till sju kronor vissa märken.
Bland Georgs märken fanns ett gult som handlaren var extra intresserad av att köpa för de hägrande sju kronorna. Glad i hågen tog George med sin bästis på konditori och kalasade på äppelmunkar och sockerdricka tills de storknade.
Mindre glad blev han fem år senare när Lichtenstein ställde ut märket som nu uppgavs ha ett värde på minst 300 kronor. Som en jämförelse var daglönen 1,50 kronor för en trädgårdsarbetare 1880.
”Den gula treskillingen” var ett unikt feltryck och borde egentligen ha varit grön. Idag är det ett av världens dyrbaraste frimärken. När det såldes 1998 var priset cirka femton miljoner kronor. 2010 bytte märket ägare igen, men denna gång hölls priset hemligt.

Frimärkssamlande och bangolf i föreningen

Svedala unga frimärksamlare, SUFS, startades 1983. Föreningen har cirka 160 medlemmar varv omkring hundra är barn och ungdomar.
Klubblokalen finns på Kyrkskolan där man träffas varje torsdag kl 18–19. Här finns frimärksbibliotek, frimärksförsäljning och tillgång till tusentals frimärken.
Frimärksföreningen är en av fyra i Skåne med ungdomsverksamhet. Vägen in i klubben går ofta via Sommarsporren som är en kommunal lovaktivitet där barn- och unga under två veckor får pröva en mängd olika föreningsaktiviteter under två veckor.
Aktiviteterna består av frimärkssamling, utställningar, frimärksbingo, bingolotter, bangolf. Varje år arrangeras mässan Stamps in Svedala.

160

personer är medlemmar i Svedala Unga Frimärkssamlare. Av dem är ungefär hundra barn och ungdomar.

Åland ordnar specialmärke

För tredje året i följd gav Ålands postverk i år ut ett frimärke med anledning av Svedala unga frimärkssamlares mässa Stamps in Svedala. Motiven har utgjorts av ett äldre stadsvapen för kommunen, en spettkaka och Svedala kyrka.

Bilden har ofta större betydelse än värdet. Många i klubben samlar visa typer av motiv som djur, sport eller Disneyfigurer.

Gå till toppen