Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Juniorsuccén

Svenska juniorlandslag gjorde 2012 guld värt. Hur lyckades lagen med det "osvenska" att bli bäst, och hur ska titlarna följa med in i seniorvärlden?

”Matchning är den avgörande faktorn”
Guldgäng: U19-landslaget i fotboll, damer.
Blev Europabäst: 14 juli 2012.
Hur? Malin Diaz avgjorde finalen mot Spanien i förlängning.
Lilie Persson, utvecklingsansvarig på damsidan hos Svenska fotbollförbundet, hur blev ni bäst?
– Det är många saker. Vi har analyserat mycket, dels vad som har varit bra, dels vad som behöver bli bättre. Vi har sett till att våra ungdomsförbundskaptener blivit heltidsanställda [sedan två år tillbaka] och vi har gjort en spelarutbildningsplan [för fyra år sedan].– Vi bestämde oss verkligen att i den åldern är det jätteviktigt att få mästerskapserfarenhet.
Bra juniorlag innebär inte per automatik att ”framtiden ser ljus ut”. Hur ska mästartakterna behållas in i seniorvärlden?
– Det behövs matchning, det är den avgörande faktorn. Det finns en problematik i att allsvenskan har så många utländska spelare.– Varje klubbtränare är ju så klart suverän i att ta ut sin startelva, och då måste man fundera: ”Om vi inte har allsvenskan, då måste vi ha något annat steg”. Därför jobbar vi på att få till något slags steg under allsvenskan, likt den U21-serie som herrarna har. Vi har en F 17-serie idag. Men det är för ”lågt” för de här spelarna. De behöver en annan serietillhörighet, helst allsvenskan, för att ta nästa kliv.

”För oss var det väldigt viktigt att vara bäst”
Guldgäng: U20-landslaget i handboll, damer.
Blev världsbäst: 14 juli 2012.
Hur? Besegrade övertygande Frankrike i finalen, 29–22.

Camilla Eriksson, handbollens U20-förbundskapten, hur blev ni bäst?
– Jag har jobbat med laget i sex års tid, vi har tagit två guld – 2010 och i år. Det är inte uppstyrt från förbundets sida exakt hur vi ska jobba, utan man kör sitt eget lilla race med sitt lag. Vi har jobbat engagerat och lagt ner mycket kraft på att få det här bra. Dessutom har vi jobbat med att få så mycket verksamhetsdagar som möjligt, skaffat egna externa sponsorer och så vidare.
– För oss var det väldigt viktigt att vara bäst. Vi pratade mycket om att vi är här för att vinna, förlora kan andra syssla med. Förbundet tyckte väl att det var lite väl kaxigt och att "det viktigaste är att delta i mästerskapen". Vi var där för att vinna.

Bra juniorlag innebär inte per automatik att "framtiden ser ljus ut". Hur ska mästartakterna behållas in i seniorvärlden?
– Från förbundets sida har jag inte hört någonting om vad de tänker göra för de här tjejerna, det finns ingen uttalad plan. Nu ska de in och konkurrera som alla andra i Sverige. Sedan beror mycket på vad den nya förbundskaptenen tänker och vill.
– Jag tycker att Sverige borde ha ett B-landslag. Det finns få platser i A-landslaget och när U-landslagstiden är över försvinner många från den internationella handbollen. Ett B-landslag skulle kunna göra att spelarna känner att de är kvar i verksamheten, kvar i utbildningen och att de är påtänkta för A-laget. Andra länder har det, men det är väl en kostnadsfråga.

”Vi levererar spelare och slåss alltid om medaljer”
Guldgäng: Juniorkronorna i ishockey, herrar.
Blev världsbäst: 5 januari 2012.
Hur? Mika Zibanejad avgjorde mot Ryssland i förlängning.

Tommy Boustedt, utvecklingsansvarig i Svenska ishockeyförbundet, hur blev ni bäst?
– Tidigare upplevde vi problem med att 1) leverera spelare till eliten, och 2) slåss om de ädla medaljerna med våra juniorlandslag, så 2002 genomförde vi vad vi kallade "juniortemautredningen". Vi samlade över 100 personer från hela Hockey-Sverige och utarbetade en plan över hur det skulle gå till. Vi utvecklade tränarutbildningen och vi startade ett eget utbildningsförlag som producerade utbildningsmaterial.
– Vi känner att vi har nått vårt mål nu, vi levererar spelare till eliten och vi slåss alltid om medaljerna. Till exempel är Sverige det tredje (efter USA och Kanada) största exportlandet av spelare till NHL.

Bra juniorlag innebär inte per automatik att "framtiden ser ljus ut". Hur ska mästartakterna behållas in i seniorvärlden?
– Vi har enormt höga fysiska och psykologiska krav i vår spelarutbildning. Som juniorer tränar spelarna bättre än seniorer. Det gör att när spelarna kommer in i seniorvärden har de så pass hög fysisk standard att det hjälper dem in i verksamheten.
– Dessutom är spelarna mer tekniskt välutbildade, på ett sätt som de äldre spelarna aldrig fick chansen att bli. Ett bevis på det är finallagen Skellefteå och Brynäs – det är de två lag som varit bäst på att låta juniorerna få chansen. 

Tio senaste vinnarna i U19-EM i fotboll

2012 Sverige
2011 Tyskland
2010 Frankrike
2009 England
2008 Italien
2007 Tyskland
2006 Tyskland
2005 Ryssland
2004 Spanien
2003 Frankrike

Tio senaste vinnarna i U20-VM i handboll

2012 Sverige
2010 Norge
2008 Tyskland
2005 Ryssland
2003 Ryssland
2001 Ryssland
1999 Rumänien
1997 Danmark
1995 Rumänien
1993 Ryssland

Tio senaste vinnarna i JVM i ishockey

2012 Sverige
2011 Ryssland
2010 USA
2009 Kanada
2008 Kanada
2007 Kanada
2006 Kanada
2005 Kanada
2004 USA
2003 Ryssland
Gå till toppen