Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slutmålet: ett globalt shariastyre

Det radikala islamistiska partiet Hizb ut-Tahrir samlade i går tusen anhängare på ett möte i Köpenhamn. Målet: att skapa ett muslimskt kalifat styrt enligt sharialagar. Nu har organisationen också etablerat sig i Sverige.

Publicerad 15 oktober 2012
I en talarstol i Bella Center står en shejk med grått skägg, vit sjal och guldkantad mantel.
Inför entusiastiska åhörare predikar han sin vision: en global islamisk revolution.
– Kalifatet kommer att uppstå i Syrien. Därifrån ska vi sprida en radikal förändring i hela världen!
”Allahu akbar!” skanderar publiken så att det dånar i salen. ”Gud är stor!”
– Det är ”haram” att erkänna något annat styre än islam, ropar shejk Isam Umayrah som har kommit ända från Jerusalem.
”Allahu akbar!” svarar publiken.
• • •

I Sverige är ”Frihetspartiet” Hizb ut-Tahrir relativt okänt. Men i Danmark har det varit etablerat länge.
Och ständigt föremål för het debatt.
Företrädarna för Hizb ut-Tahrir gör ingen hemlighet av att de förkastar den västerländska demokratin och vill återupprätta kalifatet – det muslimska rike som profeten Muhammed grundade för 1 400 år sen. Detta rike ska styras av en kalif enligt en strikt tolkning av sharia. Hizb ut-Tahrir säger sig vara emot våld. Men partiets förre talesman i Skandinavien Fadi Abdulatif dömdes till fängelse två gånger. Först för att ha spritt antisemitiska flygblad som uppmanade till mord på judar: ”Döda dem var ni än träffar på dem!” Därefter för olaga hot mot dåvarande statsministern Anders Fogh Rasmussen.
I Tyskland och i en rad muslimska länder är Hizb ut-Tahrir förbjudet, eftersom partiet anses samhällsomstörtande.
I Danmark utredde riksåklagaren för tre år sen ett förbud på uppdrag av regeringen, men kom fram till organisationen inte kunde upplösas.
När Hizb ut-Tahrirs skandinaviska avdelning denna regniga söndag anordnar konferens i Bella Center i Köpenhamn är intresset stort. Temat är ”Den islamiska samhällsmodellen” med underrubriken ”Kan islams system införas omgående eller måste det ske gradvis och taktiskt?”
Redan i foajén till konferenscentret råder strikt uppdelning mellan könen. Kvinnorna, alla täcka i hijab och fotsida kappor, slussas upp till de bakersta bänkraderna i hörsalen. Männen, klädda i mörka kostymer eller jeans och munkjackor, sorlar och dunkar varandra i ryggen som om de vore på väg till en fotbollsmatch. Några av dem bär kalifatets svarta fana med trosbekännelsen: ”Det finns bara en Gud och Muhammed är hans profet”.
– Jag har kommit hit för att lyssna och lära. Hizb ut-Tahrir vill återupprätta kalifatet. Det tycker jag är en bra idé, säger en ung man med svart kalott och långt skägg.
– Det är dags för muslimer i hela världen att resa sig, säger en annan.
• • •
När konferensen börjar är aulan med sjuhundra platser fullsatt. Många har inte fått plats, utan får hålla till i böneutrymmena utanför. Via videolänk sänds konferensen till fyra andra lokaler i Danmark och ytterligare en i Stockholm, där Hizb ut-Tahrir nyligen startat en avdelning.
Det börjar med en propagandafilm på den jättelika skärmen. I snabb takt flimrar bilder från den arabiska våren förbi med upphetsade människomassor som ropar efter sharia.
Budskapet är tydligt: Egyptens förre president Hosni Mubarak var USA:s lakej. Men det är också hans efterträdare, islamisten Muhammed Mursi, som enligt filmen ”förrått den islamiska revolutionen”.
Första talaren heter Ismail al-Wadah, en islamistisk aktivist som suttit i fängelse i flera arabländer för sitt mod, sägs det i programbladet.
– USA är vår fiende. Men jag ger amerikanarna rätt på en punkt. Det är när de påstår att vi vill ha en ny världsordning, inleder han och möts av jubel.
Ismail Wadah håller ett brandtal för ”radikal förändring” och manar alla muslimer till resning.
– Ni är slavar! Ni är ingenting! ropar han till publiken.
Konferensens huvudattraktion är shejk Isam Umayrah, som möts med största respekt av konferenciererna.
Shejken hakar på samma spår som föregående talare. Islamistiska politiska ledare som Mursi i Egypten och Tayyip Erdogan i Turkiet döms ut som allt för mjuka mot väst.
– De har svikit islam.
Det krävs radikal förändring för att befria den muslimska världen från västs tyranni.
– Vi som förespråkar det har en detaljerad plan för att införa kalifatet, försäkrar shejken.
• • •
Hizb ut-Tahrir företräder en mycket liten del av alla de människor med muslimska rötter som lever i Norden. Men i pausen i foajén slår det mig att just dessa fundamentalister faktiskt bekräftar den skräckpropaganda som Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti sprider: muslimer som tar avstånd från västlig demokrati. Fast i SD:s propaganda blir de bokstavstroende symbol för alla muslimer.
Hizb ut-Tahrirs skandinaviske talesman heter Chadi Freigh. Jag söker upp honom i vimlet. En ung man i mörk kostym och välansat skägg. När det var val till folketinget i Danmark i fjor uppmanade han alla muslimer att inte rösta.
Är inte det att verka för segregation?
– Vi anser att lagar bara kan stiftas av Skaparen. Vi säger nej till val och lagar för att vi är emot det sekulära systemet.
Vilket är ert mål?
– Att skapa en islamisk modell för alla muslimer. Vi döljer inte våra avsikter. Vi tror islam är det bästa alternativet till kapitalismen. Kapitalismen har visat vig vara en katastrof. Se så mycket korruption det skapat!
– Men vi vill inte sprida islam med svärdet. Vi stödjer inte våld. Däremot är vi övertygade om att när vi presenterar islam för människor så kommer de att vilja leva under ett islamiskt system.
Så långsiktigt vill du att även Sverige och Danmark blir en del av kalifatet?
– Exakt.
Sharialagar innebär i vissa länder att man hugger händer av tjuvar och stenar folk som varit otrogna. Är det den typen av lagar som ni vill införa?
– Vi förespråkar ett system som står i harmoni med muslimers värderingar. Vi har inte samma värderingar som ni i väst. I Egypten anser åttio procent av befolkningen att det är rätt att hugga händer av tjuvar. Västvärlden ska inte diktera vilka regler muslimer ska ha.
Hur ska kalifatet hantera homosexualitet?
– I den muslimska världen är det kriminellt. Enligt islam ska det stoppas med dödsstraff.
• • •
Det är inte helt lätt att bli klok på hur Hizb ut-Tahrir tänker sig den islamiska revolutionen i västvärlden.
Å ena sidan säger Chadi Freigh att sharia inte ska tvingas på någon som inte vill lyda under islamisk lag. Å den andra sticker han inte under stol med att det långsiktiga målet är ett enda globalt kalifat.
Å ena sidan ska muslimer som lever i väst följa lagarna där. Å den andra gäller det bara så länge inte dessa lagar ”strider mot muslimska värden”.
Doktor Nazreen Nawaz är Hizb ut-Tahrirs internationella taleskvinna. Hon bor i London och har kommit till Köpenhamn för att tala om kvinnans roll i det muslimska systemet.
Nyligen hävdade Danmarks hälsominister Astrid Krag att Hizb ut-Tahrir ”vill knäcka kvinnors rättigheter och införa religiös diktatur”.
Inte alls, säger Nazreen Nawaz. I kalifatet ska kvinnor, till skillnad från dagens Saudiarabien och Iran, ha samma rätt till utbildning och arbete som män. Däremot ska könen hållas åtskilda.
– Kvinnans värdighet är hennes dyraste ägodel. Vi tror bara den kan skyddas om man håller den sexuella aspekten borta från samhällslivet. Vi talar inte om total avskildhet. Men vi tycker inte att män och kvinnor ska umgås utan en särskild anledning.
Bör en sådan könsuppdelning införas även i väst?
Nazreen Nawaz skakar på huvudet.
– Ingen ska tvingas på någonting.
Men så tillägger hon bestämt:
– Kalifatet är något vi tror på. Självklart vill vi sprida det till alla nationer. Vi ber inte om ursäkt för att vi vill sprida våra värderingar på samma sätt som USA velat sprida demokrati och andra västliga värden.

Hizb ut-Tahrir

Hizb ut-Tahrir bildades 1953 i Jerusalem.
Det är ett islamistiskt parti som samlar sunnimuslimer i 40 länder och påstår sig ha en miljon anhängare.
Partiet är förbjudet i Tyskland och en rad arabiska diktaturer.
I Danmark dömdes förre talesmannen Fadi Abdulatif till fängelse två gånger, dels för hets mot judar, dels för hot mot statsministern.
Det senaste året har Hizb ut-Tahrir arrangerat möten i Sverige.
Gå till toppen