Sverige

Hård kritik mot Ölands djurpark

Ölands djurpark har slagit ihjäl djur eller låtit dem svälta till döds, hävdar före detta anställda. Länsstyrelsens inspektioner har inte visat på några brister och ledningen vill inte kommentera.

Sibiriska tigerungar på Ölands djurpark.Bild: Arkivfoto: Sydsvenskan 1990
Enligt tidigare anställda på Ölands djurpark missköter parken sina djur, rapporterar P4 Kalmar i Sveriges Radio i samarbete med SVT:s Smålandsnytt. Det handlar om djur som slagits ihjäl, djur som inte får mat, och djur som dött för att veterinär inte tillkallas i tid.
En tidigare anställd berättar hur parken slog ihjäl en näsbjörn med ett slagträ för att den inte kunde hållas ensam. Två gymnasieelever som praktiserade på parken 2011 berättar hur två av fyra lejonungar svalt ihjäl när mamman hade svårt att dia dem. Först sedan två ungar dött valde parken att flaskmata de andra två.
Karin Eklund, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Kalmar inspekterade djurparken så sent som i juli i år.
– Det var efter en anmälan som bland annat gällde de här lejonungarna som det skrivits om nu. Vi träffade den ansvarige veterinären, djurskötaren och ägaren. Deras förklaring till vad som hänt verkar fullt troligt och resonabel, vi hittade inga brister i parken.
Gå till toppen