Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nimis har blivit minaret

Lars Vilks skulptur Nimis i naturreservatet Kullaberg har byggts ut. En högtalare spelar upp böner sex gånger om dagen, inspirerad av muslimska minareter.

Lars Vilks.Bild: Arkivfoto: Amelie Herbertsson
1996 utropade Lars Vilks konstparken Ladonien till en ”självständig stat”, där skulpturen ”Nimis” ingår. Nu har verket uppdaterats till ”Nimis 2.0”.
En Youtubefilm började spridas på nätet i helgen, där Malmöbon Jonathan Pye monterar en solcellsdriven högtalare högst upp i ett av trätornen. Sex gånger om dagen ska böneutrop spelas upp.
”Det var helt enkelt det Ladonien behövde för att kunna vara ett rike med respekt för alla, förberett för det multikulturella samhället”, säger Jonathan Pye i filmen och förklarar att utbyggnaden sker i yttrandefrihetens namn.
Lars Vilks är positiv till installationen och kommer inte att montera ned högtalaren.
– Det är ett väldigt bra initiativ. Nimis är en scenografi som ska utvecklas. Kanske är tanken att det ska provocera mig, om det är så att man betraktar mig som islamkritiker, säger Vilks.
Nyligen talade han vid ett möte i New York arrangerat av främlingsfientliga Sion (Stop Islamization of Nations).
Finns det några installationer du inte skulle tillåta på Nimis?
– Att sätta upp gamla fiskeredskap är ett måttligt bidrag. Jag plockar bort en del saker och tvättar om man sprayar enstaka ord. Bidragen måste vara resonabla, man måste mena något med det, säger Vilks.
Konstkritikern Linda Fagerström säger att Vilks bjuder in till medskapande i sina verk.
– I Vilks fall känns det som att positionerna lätt blir låsta, det här kanske kan leda vidare. Det är uppfriskande och roligt att någon kommenterar med konst istället för med ord.
Att konstverk görs om är dock inget ovanligt, säger Linda Fagerström.
Sydsvenskan har sökt Jonathan Pye, men han avstår att bli intervjuad.
Gå till toppen