Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelse hotar vänsteraktivist

Tio års fängelse hotar ryska vänsteraktivisten Sergej Udaltsov. Han misstänks för förberedelse till upplopp. Beviset är en propagandafilm i rysk tv.

Inrikesministeriets specialtrupper för bort Sergej Udaltsov.Bild: Foto: Mikhail Metzel
Maskerade specialtrupper från ryska inrikesministeriet stod vakt medan polisen på onsdagsmorgonen genomsökte oppositionsaktivisten Sergej Udaltsovs hem. Efter husrannsakan förhördes Udaltsov av polisen och belades med reseförbud.
Den 5 oktober visade den ryska rikstäckande tv-kanalen NTV propagandafilmen "Protestens anatomi 2", som försöker bevisa att utländska krafter står bakom senaste årets protestvåg i Ryssland. I suddiga, smygfilmade avsnitt påstås Udaltsov diskutera ett våldsamt maktövertagande med en georgisk politiker som utlovar pengar.
Misstankarna mot Udaltsov är helt baserade på filmen, som enligt honom själv är en grov förfalskning. I det smygfilmade avsnittet förekommer exakt samma filmsekvens två gånger, med olika ljud, vilket tyder på att det som påstås vara Udaltsovs röst lagts på i efterhand.
Dagens husrannsakan är den andra hos Sergej Udaltsov på kort tid. I juni genomsökte tungt beväpnad polis hans och flera andra kända oppositionsaktivisters hem och beslagtog all datautrustning, inklusive minneskort och cd-skivor.
Nu anklagas Udaltsov och några av hans närmaste medarbetare för att ha förberett våldsamma upplopp i Ryssland med utländskt stöd. De hotas av upp till tio år i fängelse.
Den andra kända oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hotas sedan tidigare av lika långt fängelsestraff för påstådd förskingring av skog.
Ytterligare 17 personer hotas av långa straff för deltagande i en demonstration i Moskva som ledde till en kort sammandrabbning med polisen den 6 maj. Ett tiotal av de misstänkta är häktade sedan flera månader.
Gå till toppen