Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Matmöten mot diskriminering

Matlagning kan skapa möten mellan kulturer. Sumak är ett nytt samarbetsprojekt i Malmö som genom möten kring mat och kultur ska skapa nya vägar att motverka diskriminering på arbetsplatser.

Nawal Zaaoura förbereder sambuska.Foto: Peter ÖstbergBild: Peter Östberg
I projektet deltar mat- och kulturpedagoger för att skapa plattformer för att diskutera mångfald. Deltagarna sammanställer frågor som de har med sig till matlagningen.
– Vi vill jobba med diskussioner om mångfald på ett nytt sätt. Där är kultur ett viktigt verktyg. Även matlagning kan skapa möten där det blir lättare att diskutera frågor kring mångfald, säger Jenny Kölfors, projektledare på Drömmarnas hus.
Hon tror det är viktigt att diskutera och nysta upp de normer som vi alla har och att deltagarna inser hur de genom att se till sig själva kan bidra till en förändring.
– De flesta företag har en mångfaldspolicy som man följer. Det har vi också, men det behövs något mer än pappersformen, säger Lars Tengvall, projektchef på NCC, under den pågående matlagningen i Drömmarnas hus.
Lars Tengvall erkänner också att det handlar om att skapa kundrelationer och att det därför är viktigt att förstå andra kulturer.
Matpedagoger från Kryddor från Rosengård är med och instruerar i köket på Drömmarnas hus. En av dem är Nawal Zaaoura som håller på att förbereda sambuska, fetaost och persiljefyllda filodegsknyten, för fritering.
– Jag tycker det är bra att alla kan delta och diskutera de här frågorna, säger hon.
Även Maria Danckler från revisionsbyrån PWC är aktiv i köket.
– Vi tycker att Sumak är ett bra initiativ och drygt hundra av våra medarbetare kommer att delta.
Hon instämmer i att alla har sina normer och att de behöver diskuteras.

Sumak

Projektet är ett samarbete mellan Drömmarnas hus och Kryddor från Rosengård och det finansieras av Europeiska socialfonden. Sammanlagt kommer 365 deltagare från byggföretaget NCC, revisionsbyrån PWC och anställda på Västra innerstaden att medverka i olika omgångar. Projektet pågår fram till juni 2013.
Gå till toppen