Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missade anmälan om våld

Flera anmälningar om våld mot en treårig pojke kom inte med i den pågående utredningen om pojkens familjeförhållanden. Nu har barn- och ungdomsenheten i Svedala gjort en lex Sarah-anmälan och nya rutiner har införts för att undvika liknande händelser.

I slutet på förra året fick socialtjänsten fyra anmälningar om att en treårig pojke farit illa i hemmet. Bland annat hade han utsatts för våld av en av sina föräldrar. En utredning startades, men i januari gick den ansvarige utredaren på föräldraledighet och en ny socialsekreterare tog över ärendet.
Under februari månad kom ytterligare två anmälningar in till socialtjänsten men de togs inte med i utredningen. I april avskrevs ärendet utan någon åtgärd för pojken eller hans familj.
En socialsekreterare upptäckte senare att alla anmälningar inte kommit med i utredningen och slog larm.
I somras fick socialtjänsten ytterligare anmälningar om att pojken for illa men familjen har nu fått hjälp. Enligt lex Sarah-anmälan hade åtgärderna kanske kunnat sättas in tidigare om allting hade gått till på rätt sätt.
Den drabbade familjen känner till lex Sarah-anmälan och har uttryckt ett minskat förtroende för socialtjänsten men tycker samtidigt att det är bra att frågan lyfts upp så att något liknande inte ska kunna hända igen.
Nya rutiner har nu införts, rutiner som socialtjänsten menar hade införts även utan lex Sarah-anmälan, då man varit medveten om att det har funnits problem. De nya rutinerna inkluderar bland annat hur anmälningar om våld mot barn ska rapporteras från polisen och att enhetschefen ska ha kontinuerliga enskilda möten där pågående ärenden tas upp.
Gå till toppen