Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mindre svenskt skrot till Afrika

Hittills i år har 39 containrar med olagligt skrotavfall hindrats från att tömmas i Afrika.
Det är dubbelt så många som i fjor och träffsäkerheten i kontrollerna har blivit betydligt bättre.

Elektronikskrot kan vara både värdefullt och giftigt.arkivfoto: WALTER BIERI
– Dessutom har mängderna stoppat gods ökat kraftigt, säger Martin Johansson på tullens enhet för eko- och miljöbrott.
Export av miljöfarligt avfall som uttjänt elektronik, kylskåp, bilar och bildelar är förbjudet sedan 2007. Efter kritik från EU 2009 har Sverige skärpt kontrollerna.
2010 stoppades 18 sändningar med 461 ton gods.
2011 stoppades 19 sändningar med 204 ton gods.
Hittills i år har 80 sändningar kontrollerats varav 39 hindrats att lämna landet. Dessutom har ytterligare sju containrar från Sverige stoppats av myndigheterna i Holland och Tyskland.
Tullens kontroller sker i samarbete med fem av landets länsstyrelser.
– Det är vi som avgör vad som är olagligt att föra ut, säger Viktor Forsell, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.
I Skåne har det inneburit att elva av 25 kontrollerade containrar hindrats att lämna landet och nå mottagarna i västra Afrika eller Mellanöstern.
– Det har varit mycket bildelar i år men också elektronik och kylskåp, säger Viktor Forsell. I något fall var kylskåpen dessutom fullproppade med elektronik.
Varför sker exporten av skrot?
– Det är lite svårt att veta, säger Viktor Forsell. Men skrotet har kanske ett högre värde i mottagarländerna. Det kan finnas delar att plocka.
FN:s miljöorgan Unep har klassat elektronikskrot som ett prioriterat område. Skrotet kan visserligen innehålla värdefulla metaller men även också giftiga som kadmium och bly och kvicksilver.
– Exportörerna som vi stoppat är privatpersoner och småföretagare, säger Viktor Forsell. När de stoppas belägger vi godset med exportförbud och exportören får ta hand om det på rätt sätt.
Gå till toppen