Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alla parkchefer kallas till möte

Jordbruksverket ser allvarligt på uppgifterna om grova missförhållanden som framkommit om ett par svenska djurparkerna.

Bild: Arkiv: Sydsvenskan
Därför kallar verket nu ledningarna till ett möte på fredag nästa vecka för att få veta hur branschen "tar sitt samlade ansvar för art-, djur- och smittskydd".
Alla ledningar för de omkring 20 djurparker som är medlemmar i Svenska djurparksföreningen kallas. Även representanter för länsstyrelser som har många djurparker i sina län bjuds in, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
– Jag tror att det blir rätt så mycket etikfrågor. Det gäller artskydd, djurskydd och smittskydd. Vi vill se hur näringen tänker hantera dessa frågor framöver. Och vilka slutsatser de drar av det som hänt, säger Michael Diemer, chef för enheten för sällskapsdjur.
Tidigare i dag meddelades det att chefen Helena Olsson på Parken Zoo i Eskilstuna tjänstebefrias tillfälligt. Osanningar när parken granskades blev för mycket.
En utomstående grupp ska granska Olssons arbete, sedan hon i tv-programmet Kalla Fakta inte talade sanning om att djur avlivats och att döda djur förvarats i frys i flera år.
– Hon har gjort ett bra arbete i Parken men har varit oskicklig i sina uttalanden. Uttalandena som Helena Olsson gjort har skadat Parken Zoo, säger vd Torbjörn Bergvall till TV 4 News.
Kalla Faktas granskning av Parken Zoo visade bland annat att flera sällsynta djur avlivades vilket gav plats åt nya djur. Till exempel avlivades en äldre pumahona och hennes två tioåriga ungar i september i fjol och det gav plats åt de nya jaguarerna. I programmet säger Helena Olsson först att pumorna avlivades för att de var för gamla.
Ett antal av de sällsynta bongoantiloperna avlivades också. Men Olsson uppgav ändå till Kalla Fakta att de hade flyttats.
Enligt programmet förvarades också döda djur under flera år i en frys.
Styrelseordförande Tommy Hamberg till TT säger att i djurparken i grund och botten har en bra verksamhet.
– Men Kalla Fakta uppdagade ett antal saker som är helt oacceptabla för oss som vi inte hade kontroll på. Det var hanteringen av de döda djuren, och absolut dålig kommunikation med omvärlden där det fanns osanningar som var oacceptabla. Det var de stora bekymren.
– Att djur avlivas har vi inga problem med, för där finns djurskyddslagar som klarar ut det, säger han och tillägger att "vi måste ta det här på allvar".
Hamberg tror att Parken Zoo på kort sikt drabbas av varumärkes- och förtroendeskada.
– Jag är ganska säker på att det skadats mycket. På lite längre sikt, då kanske vi pratar om ett halvår när vår säsong startar, är den förmodligen mycket mindre, och kanske inte alls, därför att vi visat att vi tagit uppgifter på allvar och att vi hanterat och agerat, säger han.
I veckan som gått har det också kommit uppgifter om att Ölands djurpark misskött djur. Bland annat ska veterinär inte ha tillkallats av ekonomiska skäl och djur ska även ha avlivats på fel sätt, enligt tidigare anställda.
Marcin Wilk har gästarbetat på Ölands djurpark och berättar för SVT Smålandsnytt och P4 Kalmar att de anställda tvingades bo i trånga baracker. De fick äta mat som var tänkt till djuren, som lokala handlare skänkt till parken.
– Att säga att man ville bo eller äta på annat håll var det samma som att säga upp sig, säger han.
Enligt Marcin Wilk fick gästarbetarna 12 000 kronor i lön efter skatt, varav djurparken tog hälften till mat och hyra.
Andra anställda eller tidigare anställda berättar liknande historier, fast anonymt, till flera medier.
Hans Uhrus, kommunikationschef på Ölands djurpark, vill inte kommentera uppgifterna från Marcin Wilk, med hänvisning till den pågående rättsliga prövningen.
Även Ölands djurpark kommer nu att utredas externt, sedan anställda vittnat om bristfällig djurhållning i en granskning av SVT Smålandsnytt och P4 Kalmar i Sveriges Radio.
– Vi har kontaktat myndigheter och det kommer att genomföras en extern utredning, säger Hans Uhrus.
Han är förtegen om vilka som kommer att göra utredningen.
– Vår målsättning är att när vi fått fram fakta så kommer vi att kommunicera det, säger han.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen