Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Danskar ingrep inte när civila misshandlades

Danska soldater bevittnade övergrepp mot civila i Irak utan att ingripa. Försvarsdepartementet fick bevisen men ljuger för att tysta ner saken. Det hävdar underrättelseofficeren Anders Kærgaard.

Igår visade Kærgaard och hans advokat Christian Harlang en film som påstås visa hur danska soldater bevittnar övergrepp mot civila under operation Green Desert i Irak för åtta år sedan.
På videon ser man danskarna rycka fram längs huvudgatan i byn al-Zubair den 25 november 2004. Plötsligt ser de hur irakiska soldater misshandlar civila med slag och sparkar. De danska soldaterna stannar till, men ingriper inte.
– De får bara lite stryk, hörs en dansk säga på filmen.
Underrättelseofficern Anders Kærgaard visade 2004 filmen för överste John Dalby, chef för den danska bataljonen i Irak. Denne beslöt att hålla tyst om saken, hävdar Kærgaard. John Dalby säger idag att han aldrig har sett eller hört något som händelsen i al-Zubair.
Advokaten Christian Harlang företräder elva irakier, som fängslades och torterades av irakiska trupper under operationen 2004 och kräver skadestånd av danska staten för att denna inte ingrep. Igår visade Harlang filmen som han fått med post från en anonym avsändare.
– Irakier som var med på platsen har vittnat om att danska soldater filmade händelserna. I åtta månader har jag försökt få ut videon från försvarsdepartem entet, som hela tiden förnekat att man hade den. Det var uppenbarligen lögn, säger Christian Harlang.
Fler bevis för lögnen finns på videon, hävdar advokaten:
En bild som verkar komma från filmen har funnits utlagd på Försvarsdepartementets hemsida.
På videon ser man danska soldater med kameror. Det visar att militären filmade planerat.
Försvarsledningen dementerar i ett pressmeddelande:
”Det har inte kommit någon rapport om att danska soldater har bevittnat övergrepp som irakiska styrkor har begått mot civila irakier.”
Men försvarsminister Nick Hækkerup lovar utreda uppgifterna:
– Det ser inte ut som att man har följt spelreglerna. Nu ska vi se till att saken blir undersökt, säger Hækkerup till TV2 News.
Gå till toppen