Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det finns stort stöd för rätten till fri abort”

En oroande utveckling. Så beskriver förbundsordföranden i RFSU det samarbete som pågår mellan abortkritiker inom EU. Hon får medhåll från EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).

Att det skulle finnas rädsla att diskutera abortpolitik i Sverige håller Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU, inte med om.
- Abortkritikerna diskuterar ju frågan så fort de får möjlighet. Det handlar snarare om att de inte får något större gehör för sina åsikter. Det finns ett stort stöd bland allmänheten för rätten till fri abort i Sverige.
Samtidigt har diskussionen ändrat karaktär. En medveten strategi från abortkritikernas sida, menar Kristina Ljungros.
- De har valt en mer framkomlig väg än totalförbud. Idag talar de istället om obligatoriska kuratorssamtal med den gravida kvinnan. Men möjlighet till samtal finns redan idag, och ett påtvingat samtal riskerar bara att skuldbelägga kvinnan i onödan.
Ett annat av Ja till Livets krav är att sänka gränsen för fri abort. Ett dåligt förslag, menar Kristina Ljungros.
- Vi tycker att gränsen bör gå vid vecka 18. De flesta aborter utförs tidigare, men en del kvinnor upptäcker sent att de är gravida, och det kan hända att saker längs vägen som gör att de beslutar sig för att avbryta graviditeten. Då måste det vara upp till kvinnan att bestämma över sin egen kropp.
Kristina Ljungros är bekymrad över det pågående samarbetet mellan abortkritiska organisationer inom EU.
- Det är en oroande utveckling. Det finns två länder i Europa som har totalförbud mot abort och vi märker att flera andra börjar bli mer restriktiva. Vi ser att det hänger samman med framväxten av högerextrema och strängt religiösa rörelser.
Även Cecilia Wikström, som är präst och EU-parlamentariker för Folkpartiet, har märkt av abortkritikernas framstötar inom EU.
- Det sker infiltration från sidan. Intresseorganisationer och interngrupper för in sina åsikter i alla möjliga betänkanden och ändringsförslag – bland annat ifråga om forskning på stamceller. Vi ser också att reaktionära krafter växer till sig i flera medlemsländer, och de skickar politiska representanter till Europaparlamentet, där de sprider sin politik på flera nivåer.
Detta kan, enligt Cecilia Wikström, få till följd att rätten till abort framöver kommer att ifrågasättas.
- Jag tycker att det är förfärligt. Den grundsyn som borde vara säkrad, att varje människa har rätt att välja sitt eget liv, börjar sättas ifråga. Därför är det nödvändigt med en genomgripande diskussion där vi funderar över vilka etiska principer som ska vara vägledande.

Abort i Sverige och Europa

I Sverige råder fri abort upp till 18:e graviditetsveckan. Därefter kan abort beviljas av särskilda skäl. Den svenska abortlagen trädde i kraft 1975 och sedan dess har antalet aborter varierat mellan 30 000 och drygt 38 000 per år.
Närmare 79 procent av alla aborter sker före utgången av den 9:e graviditetsveckan. Medicinsk abort, som utförs med hjälp av läkemedel, är den överlägset vanligaste metoden.
I övriga Europa varierar abortlagstiftningen stort mellan länderna. De nordiska länderna har en mer liberal abortlagstiftning medan det i Irland och Malta råder abortförbud.
Abortkritiska Ja till Livet grundades 1991 och har, enligt egen uppgift, cirka 18 500 stödmedlemmar.
Källa: Socialstyrelsen, Ja till Livet
Gå till toppen