Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Kompromisslöst pophopp

I fem år har Noonie Bao jobbat på sin debut och i slutet av oktober släpper hon en skiva som är helt fri från utomstående inblandning.
– Jag vill göra helt kompromisslös musik, säger hon.

Noonie Bao jobbar bara med artister hon tycker är bra. Eller snälla. ”Det viktigaste är att jag får vara den jag är och inte något annat.”Bild: Foto: Severus Tenenbaum
Det har viskats om Noonie Bao. Som pophopp och låtskrivare.
Hon har florerat på Stockholmsscener och dykt upp här och var i festivalsommaren. Det sägs att hon ska axla manteln efter Robyn. Eller skriva nästa ”Wuthering Heights”. Men framför allt framstår hon som någon som går sin egen väg och har en glasklar bild av hur hennes musik ska låta.
Låtarna på debutskivan ”I am Noonie Bao” följer Noonie Baos liv. Allt är självupplevt. Hon släpper skivan på eget bolag men licensierar med Hybris. Noonie Baos musik är Noonie Bao. Hon har väldigt svårt att släppa in någon i den sfären.
– Det har tagit lite tid att komma ut med eget. Men det är för att jag har velat ha det hundrafemtio procent jag.
Hon har spelat in allt själv för att komma så nära sin musikaliska röst som möjligt.
Hon ger intryck av att inte på något sätt vilja teoretisera sin musik, utan verkar följa sin känsla. Till och med hennes ljudbild kommer till i stunden, i studion, och styrs inte av någon vision eller tydlig influens.
– Jag hoppade av musikgymnasiet. Jag förstod aldrig varför vi var tvungna att prata om musik. Varför vi satte regler för den. Det blev tråkigt och jag visste redan då hur min musik skulle låta.
Är ett angrepp på din musik också ett angrepp på din person?
– Ja, det kan man nog säga. I tonåren tyckte jag att det var väldigt jobbigt att uttrycka mig. Musiken blev mitt sätt att visa vem jag verkligen var.
Noonie Bao har precis varit i London. Hon skriver låtar till ett band som är på väg upp i England, Clean Bandit.
Sedan hon hoppade av skolan har hon jobbat med att skriva musik till andra artister, bland andra Tove Styrke, Adiam Dymott och en rad engelska artister. För i längden är det tråkigt att vara själv.
I samarbetet med andra finns inget fokus på Noonie Baos känslor, utan bara på de känslor artisten vill uttrycka.
– Vi brukar sitta tillsammans, nära vid pianot. Skratta och prata och forma låtar. Jag tycker det är så fint att få vara med att skapa musiken till någon annans liv.
Om ingen någonsin skulle lyssna på Noonie Bao eller bry sig om vad hon håller på med, så skulle hon fortfarande skriva låtar varje dag.
Ända sedan hon var liten har musiken varit en livsviktig kanal.
– Jag drivs inte av berömmelse eller självförverkligande. Mina låtar hade funnits fastän ingen hade känt till mig.

Spelar i kväll

Var?
Debaser.

När? 
Ikväll, cirka kl 21.

Hur?
Tillsammans med Malmö-bandet Momofoko.

Mer. 
Noonie Bao släpper sitt debutalbum "I am Noonie Bao" sista oktober och Malmö är första stoppet på hennes Sverigeturné i höst. Noonie Baos födelsenamn är Jonnali Parmenius och hon är 24 år. 
Gå till toppen