Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Konst + kör = komplett kväll

Konst och kör korsas på Konstkvällen i Lund i morgon. Institutioner och gallerier öppnar upp sina dörrar på kvällen. Bland annat framför Imri Sandström ett performanceverk.

Konstnären Imri Sandström gestaltar helgonet Sankt Sebastian i sitt performanceverk, som består av rörliga bilder, tal och ljud. Hon framför i morgon sitt 20 minuter långa performanceverk klockan 20 på Krognoshuset.Bild: Foto: Linda Axelsson
Mitt bland konsten framträder körer på fyra platser under konstkvällen, som arrangeras för fjärde året.
För första gången samarbetar konstkvällen med den pågående körfestivalen Lund Choral Festival.
– Vi hoppas på någon slags synergieffekt, att körbesökare upptäcker konst och att konstbesökare upptäcker körsång, säger Emil Nilsson, intendent på Krognoshuset och arrangör av Konstkväll Lund.
Nitton konstinstitutioner och gallerier har öppet kvällstid och det arrangeras även debatter, guidade visningar, performance och filmvisning.
Konstkvällen är en möjlighet för folk som inte har tid under vanliga öppettider att se konst, menar Emil Nilsson.
– Det här blir ett tillfälle att upptäcka konsten. Vi hoppas framför allt på de besökare som inte ser konst i vanliga fall.
Besökarna på Krognoshuset kan förutom en utställning med Ylva Westerlund ta del av Malmökonstnären Imri Sandströms performanceverk ”The Spelling and the Spell of Dying Men”.
Hon har utgått från den berömde japanske författaren Yukio Mishimas essä ”Sol och stål” som han skrev strax innan han begick rituellt självmord 1970.
I den skriver han om manlighet, skönhet och yta. Mishima har också avbildat sig likt en målning av helgonet Sankt Sebastian, som enligt legenden överlevde efter att ha blivit träffad av pilar. Performanceverket handlar om maskulinitet och manlig skönhet i relation till text och bild.
– Det handlar mycket om skapandet av den manlighet som Yukio Mishima sedan begick självmord i. Min förhoppning är att man överhuvudtaget ska börja prata om manlig skönhet, att det ska finnas något annat, säger Imri Sandström när vi träffas i hennes ateljé i Malmö.
Performanceverket, som hon har framfört fyra gånger tidigare, består av en video, bilder och en föreläsning med musikinslag. I videon träder Imri Sandström in i rollen som Sankt Sebastian. Med en melodislinga i bakgrunden står hon i skogen utan kläder på överkroppen, stucken av pilar.
Till videon pratar Imri Sandström på engelska om helgonmålningen och om manlighet.
– Att bara göra det här som en föreläsning eller skriva det som en essä hade kanske varit intressant, men jag tror att man genom att faktiskt fysiskt befinna sig på en viss plats och iscensätta vissa saker kommer fram till helt andra saker. Ett kroppsligt kunskapsskapande, som inte är en motsats till ett teoretiskt, men ett annat.
Förutom att publiken ska tycka verket är vackert hoppas hon bidra till att nedmontera manligheten.
– Vi har pratat om kvinnlighet väldigt mycket. Jag tror det verkligen är dags att vi lägger oss i och börjar mucka med vad manlighet är.
Konstkväll Lund.
På nitton konstinstitutioner och gallerier i Lund. Se lista på www.konstforeningenaura.se.
I morgon kl 17–22.
Körsång framförs på Lunds konsthall, Historiska museet, Skissernas museum och i Domkyrkan. De nya institutionerna som medverkar i år är Galleri Närbild, Studio K2, Ateljé Sunnan och antikhandeln Zimmerdahl.
Gå till toppen