Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mellan form och innehåll

Fem böcker är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2012: Misha Pedans "stereo_typ", Niclas Holmström och Inka Lindergårds "Watching Humans Watching", Anders Petersens "Soho", Kristina Bengtsson och Lotten Pålssons "We Look and We See" och Bruno Ehrs "Memories of".

Också här, i fotografernas egen tävling, arrangerad av Svenska Fotografers förbund, handlar det mer om form än innehåll trots att det redan finns en tävling för detta – ”Svensk bokkonst” – där ett antal fotoböcker varje år brukar visa hur en slipsten ska dras.
De skånska färgerna försvaras i år av debutanterna Kristina Bengtsson (foto) och Lotten Pålsson (text). I senaste numret av Fotografisk tidskrift förklarar de att allt gick så fort, ”boken har ju inte ens kommit ut än”, och att de ville göra en bok där olika uttrycksformer möts, där verklighet och fiktion tillsammans skapar en egen logik. Stora ambitioner alltså, vilka bland annat resulterat i en serie bilder av vad som hände på en bakgård i Glasgow.
De sökte en mötespunkt för litteratur och fotografi, där bilden alstrar text och texten alstrar bilden. ”Hur ska man kunna förklara att bilden blivit bilen utan d”, frågar Lotten Pålsson.
Anders Petersens fina ”Soho” är knappast någon högoddsare när vinnaren avslöjas den 24 oktober. Verkligheten tränger sig på i hans svartvita fotografier – och överträffar dikten.
Men eftersom reglerna tydligen gör det möjligt att tävla med icke utgivna böcker har jag en egen favorit: Johan Perssons och Martin Schibbyes dramatiska reportage från Ogaden.
Hur kunde juryn missa den? Vilket koncept – en bok med tomma sidor som visar på kraften i de bilder fotografen aldrig fick ta och med de frågor de aldrig fick ställa.
För att hitta fram till den angelägna berättelsen gäller det att inte hamna på fel sida gränsen – den ofta svårfunna och inte sällan minerade mellan form och innehåll.
Gå till toppen