Lund

Stopp för barn i ishallen

Det är slut med hockeyspelandet i ishallen för barnen på Klostergårdens fritidshem.
En hyreshöjning från 800 kronor till 4 000 kronor i månaden blev för mycket. Nu ligger isen tom.

Tomt och öde i ishallen. Fritidshemmet har inte råd.Bild: Arkivfoto: Håkan Röjder 2008
– De pengarna har vi inte, säger fritidspedagog Bjarne Holmqvist.
En gång i veckan i flera år har ett sextiotal barn i åldrarna sex till nio från Klostergårdens fritidshem spelat ishockey i Arenans ishall. För det har Klostergårdsskolan betalt 800 kronor i månaden till kultur- och fritidsförvaltningen.
Men förra veckan tog det slut. Hyreshöjningen stoppade barnens träning.
– Vi har haft ett fantastiskt stöd av Lund Giants hockeyklubb som ställt upp med tränare och hockeyutrustning. Barnen älskar det här. Många av tjejerna som spelar hockey vill gå vidare till konståkning. Men nu har allt tagit slut, säger Bjarne Holmqvist.
Med tanke på debatten om att barn motionerar för lite, ofta inte har andra fritidsintressen än sina datorer och att många av dem har svårt att finna sig tillrätta i idrottssammanhang, förstår Bjarne Holmqvist inte kommunens resonemang.
– Man kan säga så här:
– Kommunen har inte råd att vara i kommunens lokaler. Det är inte så konstigt att man tar sig för pannan, säger han.
Anders Thomsson är ordförande i Lund Giants HC.
– I maj fick vi besked av kommunen att vi skulle fortsätta med verksamheten ihop med Klostergårdens fritidshem. I förra veckan kom kommunen med besked om de förändrade hyreskostnader, säger han.
– Isen ska ju användas. Men när kostnaderna ökar på det här viset ligger den tom.
Enligt idrottschef Dan Kanter, kultur- och fritidsförvaltningen, ska frågan om hyran diskuteras på förvaltningen i dag, fredag.
– Det som inträffat är att vi börjat följa taxan, det vill säga 35 kronor per barn och timme. Men självklart ska vi lösa det här på något sätt. Inte minst därför att vi tror att hockeyn är stimulerande för för barnen, säger Dan Kanter.
Om kostnaden fortsättningsvis blir 800 kronor i månaden eller högre i ishallen vill han inte svara på.
– Vårt mål är att vi ska nå en överenskommelse som båda parter är nöjda med. Jag är ganska övertygad om att vi löser detta så att barnen åter kan åka skridskor. Vi vill inte ha några tomma lokaler, säger Dan Kanter.
Gå till toppen