Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Attentat centralt i kippavandring

Flera tog upp attentatet mot judiska församlingen i talen
efter lördagens kippavandring mot antisemitismen.

Det var Jehoshua Kaufman som först kom på idén. Det startade i december 2011. Som en reaktion på de antisemitiska angrepp som drabbat Malmös judar samlade Jehoshua Kaufman ett gäng utanför synagogan efter gudstjänsten, och de promenerade tillsammans genom staden med kippa på huvudet. Kippor är annars en ovanlig syn på Malmös gator, säger han:
– Man döljer att man är jude. Man har inte kippa på sig utanför synagogan. Det måste vi på något vis förändra. Det bästa sättet är att ta på sig en kippa och finnas där folk finns.
I början deltog 10-15 personer, men för varje vandring blev de fler. Även många som inte är judar anslöt för att visa sitt stöd, och politiker och opinionsbildare hakade på.
Igår var det 350 personer som kippavandrade från synagogan till Möllevångstorget. För andra gången avslutades vandringen med en manifestation på torget. Manifestationen arrangerades av Sofia Nerbrand som är ordförande i den liberala tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet.
– Jag är icke-judinna men jag bryr mig om Malmös judar. Jag vet att en del är rädda för att visa sin judiska tillhörighet. Vi måste säga ifrån, sade Sofia Nerbrand.
Kippavandringen har nu blivit en bredare manifestation mot olika former av rasism.
Talaren Hanin Shakrah, som presenterades som jurist, muslim och svensk-palestinier, sade:
– Allt vi har är varandra. Hotas en av oss hotas alla.
Även en representant från regeringen, integrationsminister Erik Ullenhag (FP) var med på Möllevångstorget. I sitt tal tog han upp attentatet mot judiska församlingen i september då en sprängladdning detonerade framför huset.
– Det blev en i raden av antisemitiska händelser och hatbrott som skapat en situation där Malmö inte är känt internationellt för öppenhet och tolerans, vi har en bild av att intoleransen råder i Malmö, sade Erik Ullenhag.
Jehoshua Kaufman fick avsluta manifestationen. Även han talade om attentatet.
– Det var ett svårt slag. Församlingshuset är inte bara en religiös symbol, där finns ett dagis och människor som arbetar. Att det finns poliser där nu är inte ett tecken på att vi kan känna oss trygga utan på att något ännu värre kan hända.
Han sade också:
– Jag är lycklig över att ni är så många som vågar komma hit och visa att ni står på vår sida, som också är alla Malmöbors sida.
Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) gick för första gången med i en kippavandring.
– Det är viktigt att manifestera att Malmö ska vara en kosmopolitisk stad där man kan leva i fred och frid, sade han.
Gå till toppen