Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Buddistiskt tempel förfaller

Tanken var asiatisk tempelmiljö mitt i Skåne. Abba-stjärnan Anni-Frid satsade miljoner. Nu står Yangtorp övergivet, konkursat och till salu.

Huvudfigurerna de ekonomiska ruinerna är den världskände svenske qigongmästaren Marcus Bongart och musikgruppen Abbas Anni-Frid Reuss.
Reuss och hennes sambo Henry Smith – brittisk mångmiljardär – har slagits för att få tillbaka 46,2 miljoner kronor av Bongart, visionären bakom hela projektet.
Det är vad de har stoppat in i Yangtorp. Deras pengar har omvandlats till den delvis ståtliga, delvis tragiskt förfallna jätteanläggning som nu står och skräpar mitt i undersköna omgivningar någon mil utanför Hörby.
En gåva, hävdade Bongart om de drygt 46 miljonerna. Ett lån, hävdade Abba-Frida och Smith. Efter flera rättsliga turer har paret nu gett upp sitt krav.
Henry Smith är nu i stället en av de spekulanter på Yangtorp som konkursförvaltaren Bengt Bülow i Malmö förhandlar med.
– Förhandlingar pågår med tre intressenter, varav en utländsk. Det är allt jag kan säga nu, men vi hoppas att affären snart är klar, säger Bengt Bülow.
Det började så bra.
En övergiven skola i Jönstorp utanför Önneköp.
En man fylld av idealism och goda viljor. Med djupgående kunskaper både i qigong, akupunktur, meditation och andra österländska visdomar.
Som köpte skolan, byggde om den och började undervisa i qigong, kinesisk medicin och bedriva akupunkturbehandlingar.
Som lyckades, fick gott om gäster. Byggde om ytterligare. Fick besök av bland annat qigongintresserade Anni-Frid Reuss, sedan länge god vän med Marcus Bongart.
Bongart hade vidare visioner. Ett tempelliknande palats. Med hotell, restaurang och skräddarsydda vackra salar för aktiviteterna.
Flera gäster och vänner donerade pengar. Anni-Frid Reuss mest.
– Här räknar vi inte pengar, utan vad vi åstadkommer, sa Marcus Bongart i en Sydsvenskanintervju 2000 i samband med projektstarten.
Det kanske var ett symptomatiskt uttalande. Framgångarna väckte uppenbarligen tanken på större framgångar. De krävde investeringar. Som till stor del finansierades av Anni-Frid Reuss.
Det blev en trelängad, minst sagt fantasifull skapelse, fyra-fem våningar hög, med tinnar och torn, kinesiska svängda tak. Enorma meditationssalar. Akupunktursalar. Bibliotek med facklitteratur. Restaurang. Souvenirshop. Eleganta hotellrum.
Skulle bli. För alltihop kraschade mitt i. Den 12 september 2011 gick bolaget i konkurs. De tre åren dessförinnan hade bolaget totalt gått med 11 miljoner kronor i förlust. 2011 tycktes gå åt samma håll.
Redan sommaren 2010 skar det sig mellan Anni-Frid Reuss och Marcus Bongart. De kom inte överens om inriktningen, har det hetat. Och när det halvfärdiga komplexet inventerades efter konkursen kunde man ana varför.
Civilekonomen Johan Schlasberg i Malmö är ombud för Henry Smith och har utrett förutsättningarna för ett eventuellt köp. I en redogörelse skriver han:
"Fastigheten är i dag i så dåligt skick att vi betraktar den som ett rivningsobjekt. Orsaken till detta är i första hand den undermåliga byggkonstruktionen och att det i princip inte finns något som är färdigbyggt och långsiktigt hållbart.Ansvaret för denna helt oprofessionella byggprocess åvilar Marcus Bongart".
– Det stämmer att det inte finns några ritningar, varken över byggnaderna eller el- och va-system. Allt verkar ha byggts på fri hand av Bongarts polska byggjobbare, säger Arvid Wachtmeister, jurist och biträde till konkursförvaltaren Bengt Bülow.
Han visar runt i det overkliga komplexet. Hela byggnaden är larmad, kameraövervakad och kontrollerad av vakter.
I början var övervakningen mindre, och då försvann koppartak och andra detaljer som tillsammans med allmän skadegörelse har fått byggnaderna att förfalla ännu mer.
I den gigantiska salen för meditation ligger de specialtillverkade meditationsmattorna i rader på golvet.
Buddhastatyer och andra utsmyckningar tävlar i skönhet med utsikten över hagar och skogsbrynet från perspektivfönstret längs ena långväggen. Det droppar från taket.
Det droppar från taket.
Restaurangen med drygt 70 bord är intakt, som fryst i ögonblicket utan gäster.
Salt och pepparkaren står på de prydliga dukarna bredvid sojaflaskorna. Blomman i en liten vas på varje bord slokar torr.
Rum efter rum, sal efter sal, är utsmyckade med orientaliska detaljer av alla slag, mycket inköpt i Kina. Ändå är allt verkligt värdefullt bortforslat.
En del rum är halvfärdiga, andra bara nakna väggar och tak, ytterligare några avstannade byggarbetsplatser eller lager för byggmaterial.
Tjugo av de trettio hotellrummen är färdigbyggda, för ett år sedan städade och bäddade efter de senaste gästerna.
Runt byggnaderna ligger skräp och ytterligare byggmaterial. Bland annat en omfångsrik uppsättning plattor, exklusiv byggsats till en kopia av en slags helig vägg i Förbjudna staden i Peking som skulle göra Yangtorpfasaden pampigare.
– Säga vad man vill om Marcus Bongart, men han satsade uppenbarligen på att detta skulle bli hans livsverk, säger Arvid Wachtmeister.
Anni-Frid Reuss är på samma linje. Hon har inte yttrat sig offentligt i  ärendet. Men i ett mejl till styrelsen för konkursbolaget skrev hon:
”Under resans gång har detta projekt växt och växt och jag har med förundran och skräck sett hur en mans dröm blir förverkligad med pengar investerade av mig och Henry.”
Före detta anställda på Yangtorp – som mest var de 25 – har efter konkursen anonymt vittnat om Marcus Bongarts lindrigt sagt höga ambitionsnivå för Yangtorp.
Enligt dem var det uttalat att anläggningen skulle bli femstjärnigt lyxhotell och att restaurangen skulle sikta på att få Michelinstjärnor. Bara absolut högsta klass på inredningen var godtagbart, till exempel tallrikar i restaurangen à 500 kronor styck.
Dessutom skulle Bongart tilltalas ”Master Marcus”.
I dag är Marcus Bongart på okänd ort. Eventuellt befinner han sig i Kina. Och snart är Yangtorp i andras händer.
Att bygga klart anläggningen beräknas gå på minst 30 miljoner kronor. Men de tre intressenterna hittills är övertygade om att det går att göra något vettigt av Yangtorp, enligt Arvid Wachtmeister:
– Någon har talat om konferensanläggning, någon annan om hälsocenter av något slag. Trots allt finns det ju resurser här, inklusive 14 hektar vacker skog och mark.
Gå till toppen