Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsten fick liv i Lundamörket

Kvällsöppna gallerier och utställningar lockade ut många på stan i går kväll. Fjärde upplagan av Konstkväll bjöd på allt från performance och film till gospel och guidade turer.

"Varför konst?" Den frågan avhandlades på Jäger & Jansson galleri.
– Vi hade debatt första konstkvällen 2009 också. Då handlade det om konsten i Lund, nu har vi breddat frågan lite, sa Dan Jäger.
Göran Hermerén ledde diskussionen och tog avstamp i Brecht.
– Konsten är en lyx som människan behöver, sa han.
Cecilia Nelson, tidigare konsthallschef blev mer personlig.
– Konsten är ju den som ger en lusten att se och samtidigt förändrar mitt sätt att se. Den vidgar min uppfattning om mig själv, sa hon.
Jan Öberg passade på att ge Lunds kommun en känga för bristen på konst i det nyplanerade området Brunnshög.
– Vad ska folk göra där efter klockan fyra när de jobbat, åka till Malmö? undrade han retoriskt.
Samtidigt som diskussionen pågick drog Niels Jensen igång sin musik 150 meter bort på Kungsgatan. Förinspelat fågelkvitter ackompanjerade honom medan han hängde på sig gitarren.
Sedan följde musik från Karaoke Harakiri, Niels Jensens första platta på femton år. "Jag vet att du är hemma, för jag ser ditt ljus", sjöng han på engelska. Sedan bytte han om till stor lösmustasch och glasögon inför nästa låt. Och klädbyten efter varje låt följde.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen