Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny kippavandring i Malmö

I dag anordnas ännu en kippavandring i Malmö. Tanken är att fler judar i Malmö ska våga bära judiska symboler offentligt.

Från en kippavandring i augusti.Bild: Foto: Julia Lindemalm
Bakgrunden är sorgligt bekant: rabbinen och andra Malmöbor med judisk bakgrund har trakasserats och nyligen attackerades församlingshuset.
När jag deltog på kippavandringen i juni var det en stillsam och värdig manifestation. Ingen bar politiska symboler (ett önskemål från initiativtagarna), en grönsakshandlare på Möllan sa ”shalom” och fikaträffen efteråt präglades av både skratt och allvarliga samtal.
På dagens kippavandring deltar representanter för de fem nationella minoriteterna. Det är ett viktigt budskap: ökad tolerans uppnås inte genom att ställa grupper mot varandra. På evenemangets Facebooksida har dock några hatiska individer försökt kidnappa diskussionen om antisemitism genom att spy ur sig förakt mot ”arabungar”. Men de har fått mothugg av mångfaldigt fler. ”Vid vår förra kippavandring fanns kippor, rågblonda hår och slöjor på Möllan samtidigt. Inte en endaste incident. Vackert.”, skrev till exempel Sofia Nerbrand.
Jag hoppas att det blir minst lika vackert idag. Klockan 11.45 är det samling utanför synagogan på Föreningsgatan.
Gå till toppen