Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Feiler inför domstol

En av de svenska aktivisterna på Ship to Gazas fartyg Estelle, Dror Feiler, har skilts från de övriga svenskarna och ställts inför domstol. UD har inte fått veta vad han anklagas för.

Dror Feiler.Bild: Arkivfoto: Scanpix
UD uppger att Dror Feiler tagits till domstolsförhandling, med sin advokat närvarande.
– Vi har inte fått några besked om vad han anklagas för, säger Mats Samuelsson från UD:s presstjänst till TT.
Enligt Ship to Gaza är anledningen till att Feiler skilts från övriga tio svenskar att de israeliska myndigheterna betraktar Feiler som israelisk medborgare.
"Detta är inte sant, vilket de israeliska myndigheterna naturligtvis känner till" skriver organisationen i ett pressmeddelande.
– Vi ser allvarligt på om han särbehandlas på något sätt, utan någon förklaring. Så vi håller på att undersöka varför det går till på det här sättet. Han är svensk medborgare precis som de andra och ska behandlas på ett korrekt sätt, säger Mats Samuelsson.
Övriga svenska aktivister är enligt UD fortsatt frihetsberövade och har fått träffa sin advokat.
– Men vad som kommit ut av det mötet och vad fortsättningen blir har vi ingen information om ännu, säger Samuelsson.
Samtliga har vägrat att underteckna ett dokument, "sannolikt innehållande en formulering om att de erkänner att de illegalt har försökt ta sig in i Israel", enligt Ship to Gaza.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen